Cubomi kuća je višespratna rezidencija koja cveta na vrhu prodavnice kolača

22.12.2014. | Home Adore

Japanska višespratna Cubomi kuća je malena - a prostire se na neverovatnih sedam nivoa! Projektovan od strane tokijskog arhitektonskog biroa Flathouse, porodični dom takođe smešta prodavnicu kolača u prizemlju. Svaki nivo se otvara ka narednom i porodica deli spavaću sobu na najvišem spratu, ali oni kažu da ima dovoljno privatnog prostora kada im je potreban. Ime Cubomi (Tsubomi) se prevodi kao pupoljak, a kuća je projektovana da liči na zatvoren cvet sa svojim preklapajućim nivoima.

Cubomi kuće je fokusirana oko centralnog stepeništa, koje je napravljeno od betona na nižim spratovima i savijenog metala u spratovima iznad prizemlja. Ostava i kupatilo se nalaze u podrumu, a druga spavaća soba i ostava je iznad prodavnice. Sledeći nivo je trpezarija i kuhinja, zatim dnevna soba i glavna spavaća soba. Čitava površina je 77,42 metara kvadratnih, smeštenih u okviru zgrade dvospratne visine.

Enterijer i eksterijer doma su vizuelno povezani sa šablonom u obliku riblje kosti, koji je ovaplođen u fasadnoj oblozi od pocinkovanog čelika u eksterijeru i arišove šperploče u enterijeru. Paneli od šperploče u obliku paralelograma takođe daju plafonu osećaj trodimenzionalnih uspona i padova.

Nedostatak zidova u enterijeru kuće održava mali prostor otvorenim i svetlim, dok naslagani nivoi omogućavaju određeni oblik privatnosti za odvojene aktivnosti. Sa malom decom u kući, privremene mreže obezbeđuju dodatnu bezbednost i sprečavaju pad igračaka sa sprata u podrum.

U kišnim danima, kupci u prodavnici kolača navodno oformljuju red unutra koji se proteže uz stepenice do trpezarije. Vlasnici su želi kombinovani životni i radni prostor kada su naručivali projekat, nakon što su prvobitno osnovali svoje poslovanje na internetu.

Maleno spoljašnje dvorište takođe obezbeđuje prostor za poveremeno organizovanje spoljašnje tržnice sa ostalim lokalnim trgovcima. Sa takvim otvorenim unutrašnjim planom i otvorenim umom prema ličnim prostorima, možemo samo sanjati kako je živetu u domu koji stalno miriše na sveže pečene kolače.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...