Cubomi kuća je višespratna rezidencija koja cveta na vrhu prodavnice kolača

22.12.2014. | Home Adore

Japanska višespratna Cubomi kuća je malena - a prostire se na neverovatnih sedam nivoa! Projektovan od strane tokijskog arhitektonskog biroa Flathouse, porodični dom takođe smešta prodavnicu kolača u prizemlju. Svaki nivo se otvara ka narednom i porodica deli spavaću sobu na najvišem spratu, ali oni kažu da ima dovoljno privatnog prostora kada im je potreban. Ime Cubomi (Tsubomi) se prevodi kao pupoljak, a kuća je projektovana da liči na zatvoren cvet sa svojim preklapajućim nivoima.

Cubomi kuće je fokusirana oko centralnog stepeništa, koje je napravljeno od betona na nižim spratovima i savijenog metala u spratovima iznad prizemlja. Ostava i kupatilo se nalaze u podrumu, a druga spavaća soba i ostava je iznad prodavnice. Sledeći nivo je trpezarija i kuhinja, zatim dnevna soba i glavna spavaća soba. Čitava površina je 77,42 metara kvadratnih, smeštenih u okviru zgrade dvospratne visine.

Enterijer i eksterijer doma su vizuelno povezani sa šablonom u obliku riblje kosti, koji je ovaplođen u fasadnoj oblozi od pocinkovanog čelika u eksterijeru i arišove šperploče u enterijeru. Paneli od šperploče u obliku paralelograma takođe daju plafonu osećaj trodimenzionalnih uspona i padova.

Nedostatak zidova u enterijeru kuće održava mali prostor otvorenim i svetlim, dok naslagani nivoi omogućavaju određeni oblik privatnosti za odvojene aktivnosti. Sa malom decom u kući, privremene mreže obezbeđuju dodatnu bezbednost i sprečavaju pad igračaka sa sprata u podrum.

U kišnim danima, kupci u prodavnici kolača navodno oformljuju red unutra koji se proteže uz stepenice do trpezarije. Vlasnici su želi kombinovani životni i radni prostor kada su naručivali projekat, nakon što su prvobitno osnovali svoje poslovanje na internetu.

Maleno spoljašnje dvorište takođe obezbeđuje prostor za poveremeno organizovanje spoljašnje tržnice sa ostalim lokalnim trgovcima. Sa takvim otvorenim unutrašnjim planom i otvorenim umom prema ličnim prostorima, možemo samo sanjati kako je živetu u domu koji stalno miriše na sveže pečene kolače.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...