Prefabrikovana kuća Sorte Hus dokazuje da pristupačno stanovanje u Kopenhagenu može biti i moderno

19.12.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Sigurd Larsen je nedavno završio prefabrikovanu kuću SOrte Hus koja dokazuje da stanovanje može biti pristupačno bez kompromisa po pitanju stila. Kompaktna jednoporodična kuće je izgrađena od jeftinih prefabrikovanih materijala i površine je od samo 80 metara kvadratnih - ali ona koristi inovativnu prostornu kompoziciju kako bi se stvorio prostrani osećaj.

Prefabrikovana kuća uključuje energetski efikasne funkcije, kao što su dvostruko zastakljeni prozori i samogrejajući betonski podovi, i ona je projektovana da zadovolji sve veći potražnju za pristupačnim stanovanjem u Kopenhagenu, Danska.

Kuća Sorte Hus je izgrađena od tri glavna preklapajuća materijala: prefabrikovanih zidova od brezove šperploče, duplo zastakljenih prozora i betonnskih podova. Kako bi se maksimizirala mala površina kuće, biro Sigurd Larsen je podelio zgradu na sredini sa velikim drvenim zidom i postavio zajedničke prostorije na jednoj strani, a privatne prostore sa druge.

Visoki plafoni i prozori pune spratne visine na istočnoj i zapadnoj fasadi takođe stvaraju osećaj prostranosti. Dnevna soba koja je okrenuta ka jugu se otvara ka spoljašnjem balkonu i dvorištu preko staklene površine od poda do plafona.

Kutijasti eksterijer doma je obojen u crnu boju i ukrašen sa krovom koji daje zgradi moderan i šik izgled. Nasuprot tome, enterijer ima svetliju paletu boja, a glavni podeoni zid od šperploče je ostavljen neobojen. Kuća je projektovana da smesti tročlanu porodicu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...