PRIJAVA-468X60-BANNER

Uska kuća u Barseloni

17.12.2014. | Dezeen

Projektovanje kuće na uskim, preostalim prostorima u gusto naseljenim gradovima je izuzetno teško. Ne samo da su te parcele skučene, već se i arhitekte bore sa dovođenjem prirodne svetlosti u svoje objekte bez ugrožavanja privatnosti.

Španski arhitektonski biro Alventosa Morell Arquitectes je uspešno savladao taj izazov sa projektom CP kuće - uskim, ali velikodišno osvetljenim domom stisnutim između dve zgrade u Barseloni. Četvorospratna zgrada poseduje interesantnu fasadu od čelika i drveta koja štiti privatnost stanara, uz ujedno uvođenje obilja prirodne svetlosti u prostor.

Parcela dužine 17 metara je smeštena u okrugu Nou Baris u Barseloni i predstavljala je izazov ne samo zbog svoje veličine i odnosa sa susednim objektima, već i zboh izuzetno bučnog okruženja. Samim tim je polazna tačka za biro Alventosa Morell Arquitectes bila stvaranje projekta koji će minimizirati iznos buke koji ulazi u kuću, uz povećanje ulazne prirodne svetlosti.

Kao rezultat ovog, ne tako lakog zadatka, kuća je podeljena u dve tone: oblasti koje se koriste noću, kao što su spavaće sobe, se nalaze blizu pročelja kuće, a zajedničke oblasti koje se koriste tokom dana su smeštene u zadnjem delu kuće, daleko od ulične buke.

Kako bi se maksimizirala privatnost i stvorio tampon protiv buke, ulična fasada je uglavnom pokrivena sa velikim drvenim panelima, osim dva balkona na drugom i trećem spratu. Nasuprot tome, zadnji deo kuće je otvoren ka spoljašnjosti i prirodnoj svetlosti koja ulazi kroz velike zastakljene otvore i drvene žaluzine.

Enterijer uske kuće u Barseloni je većinom okrečen u belu boju kako bi se što više smanjila potreba za veštačkim osvetljenjem, i on je upotpunjen sa lepo urađenim drvenim akcentima i kamenim pločicama. Stepenište sa otvorenim drvenim gazištima spaja četiri nivoa kuće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;