Uska kuća u Barseloni

17.12.2014. | Dezeen

Projektovanje kuće na uskim, preostalim prostorima u gusto naseljenim gradovima je izuzetno teško. Ne samo da su te parcele skučene, već se i arhitekte bore sa dovođenjem prirodne svetlosti u svoje objekte bez ugrožavanja privatnosti.

Španski arhitektonski biro Alventosa Morell Arquitectes je uspešno savladao taj izazov sa projektom CP kuće - uskim, ali velikodišno osvetljenim domom stisnutim između dve zgrade u Barseloni. Četvorospratna zgrada poseduje interesantnu fasadu od čelika i drveta koja štiti privatnost stanara, uz ujedno uvođenje obilja prirodne svetlosti u prostor.

Parcela dužine 17 metara je smeštena u okrugu Nou Baris u Barseloni i predstavljala je izazov ne samo zbog svoje veličine i odnosa sa susednim objektima, već i zboh izuzetno bučnog okruženja. Samim tim je polazna tačka za biro Alventosa Morell Arquitectes bila stvaranje projekta koji će minimizirati iznos buke koji ulazi u kuću, uz povećanje ulazne prirodne svetlosti.

Kao rezultat ovog, ne tako lakog zadatka, kuća je podeljena u dve tone: oblasti koje se koriste noću, kao što su spavaće sobe, se nalaze blizu pročelja kuće, a zajedničke oblasti koje se koriste tokom dana su smeštene u zadnjem delu kuće, daleko od ulične buke.

Kako bi se maksimizirala privatnost i stvorio tampon protiv buke, ulična fasada je uglavnom pokrivena sa velikim drvenim panelima, osim dva balkona na drugom i trećem spratu. Nasuprot tome, zadnji deo kuće je otvoren ka spoljašnjosti i prirodnoj svetlosti koja ulazi kroz velike zastakljene otvore i drvene žaluzine.

Enterijer uske kuće u Barseloni je većinom okrečen u belu boju kako bi se što više smanjila potreba za veštačkim osvetljenjem, i on je upotpunjen sa lepo urađenim drvenim akcentima i kamenim pločicama. Stepenište sa otvorenim drvenim gazištima spaja četiri nivoa kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...