Centar za ljudska prava u Mičigenu je futuristička brvnara

17.12.2014. | Arch Daily

Arhitektonski biro Studio Gang Architects je pružio tradicionaloj brvnari futuristički i ekološki „fejslifting“ sa njihovim nedavno završenim Arcus centrom za ljudska prava u Kalamazu u Mičigenu, SAD.

Zgrada u obliku slova Y je obložena sa drvenim diskovima, i nudi organski i fluidni osećaj koji je karakterističan za projekte biroa Studio Gang. Arcus centar je mnogo više od institucije koja se bavi pravima ljudi - zgrada takođe obuhvata ekološke aspekte i projektovana je da zadovolji LEED Gold standarde.

Arcus centar je razvijen kao deo inicijative Kalamazo koledža i prostire se na 930 metara kvadratnih. Njegova glavna svrha je obrazovanje i promovisanje ljudskih prava i socijalne pravde u okviru zajedničkog obrazovnog prostora.

Kako bi podržao ove hvale vredne cilje, biro Studio Gang je projektovao cenatr sa nizom otvorenih i neformalnih mesta za sastanke i vizuelno je otvorio zgradu ka okružujućem kampusu preko tri velika zastakljena zida. Utonulo društveno srce centra i otvorena kuhinja su locirani u centru tro-osne zgrade kako bi se stvorila pogodna dnevna soba koja ujedinjuje tri krila objekta.

Moderni dizajn Arcus centra i drveni eksterijer predstavlja značajnu razliku od viktorijanske arhitekture koja vlada u kampusu. Fasada je napravljena od panjeva bele kedrovine posečene u severnom Mičigenu i postavljeno poprečno korišćenjem prirodne građevinske metode nazvane „cordwood masonry“, tehnike koja je korišćena od strane ranih starosedelaca.

Prema Njujork tajmsu, arhitekta Gang predviđa da će zidovi od netretiranog drveta sekvestirati „onoliko ugljenika godišnje koliko 10 automobila proizvodi na autoputu“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...