Drvena Kuća leta je planinski dom inspirisan mogućnosti bekstva

17.12.2014. | HomeDSGN

Kuća leta (Flight Home) je delo arhitektonskog biro Sage Architects i predstavlja moderan planinski dom u planinama Sijera u Kaliforniji, SAD. Kuća je inspirisana konceptom bekstva, kao i leta, što se može primetiti sa zakrivljenim krovnim linijama objekta.

Kuća leta takođe poseduje dve strukture u obliku krila koji štite dnevni boravak i spavaću sobu, dok spoljašnji dvorišni prostor takođe štiti kuću tokom vrelih letnjih dana.

Dva krila kuće nude veoma različita prostorna iskustva - u glavnom stambenom prostoru velika soba ima polirane betonske podove koji se prostiru van površine kuće, dok krilo sa spavaćom sobom počiva na komadu terena koji se spušta ka dole, što čini da zgrada deluje kao da lebdi.

Ovaj deo kuće kulminira sa lebdećom staklenom kutijom u glavnoj spavaćoj sobi i stvara iskustvo nalik kućici na drvetu. Treća, manja krovna struktura označava ulazani prostor u objekat i stvara meko deljenje između otvorenog dvorišnog prostora smeštenog u prednjem delu, izložeog dela kuće i ulice iza. Sve krovne konstrukcije su izgrađene korišćenjem lameliranog drveta.

Arhitekte su odlučile da koriste prigušenu prirodnu paletu boja za unutrašnje prostore, koristeći drvo u prirodno obojenom stanju bez tretiranja ili bojenja. Podovi u povišenom krilu kuće su napravljeni od tikovine koja je održivo uzgajana.

Zidovi i plafoni kuće su presvučeni sa kedrovinom, dok je nameštaj napravljen od orahovine. Rasvetni elementi i pločice su odabrane i postavljene kako bi naglasile duge, horizontalne linije same kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...