Drvena Kuća leta je planinski dom inspirisan mogućnosti bekstva

17.12.2014. | HomeDSGN

Kuća leta (Flight Home) je delo arhitektonskog biro Sage Architects i predstavlja moderan planinski dom u planinama Sijera u Kaliforniji, SAD. Kuća je inspirisana konceptom bekstva, kao i leta, što se može primetiti sa zakrivljenim krovnim linijama objekta.

Kuća leta takođe poseduje dve strukture u obliku krila koji štite dnevni boravak i spavaću sobu, dok spoljašnji dvorišni prostor takođe štiti kuću tokom vrelih letnjih dana.

Dva krila kuće nude veoma različita prostorna iskustva - u glavnom stambenom prostoru velika soba ima polirane betonske podove koji se prostiru van površine kuće, dok krilo sa spavaćom sobom počiva na komadu terena koji se spušta ka dole, što čini da zgrada deluje kao da lebdi.

Ovaj deo kuće kulminira sa lebdećom staklenom kutijom u glavnoj spavaćoj sobi i stvara iskustvo nalik kućici na drvetu. Treća, manja krovna struktura označava ulazani prostor u objekat i stvara meko deljenje između otvorenog dvorišnog prostora smeštenog u prednjem delu, izložeog dela kuće i ulice iza. Sve krovne konstrukcije su izgrađene korišćenjem lameliranog drveta.

Arhitekte su odlučile da koriste prigušenu prirodnu paletu boja za unutrašnje prostore, koristeći drvo u prirodno obojenom stanju bez tretiranja ili bojenja. Podovi u povišenom krilu kuće su napravljeni od tikovine koja je održivo uzgajana.

Zidovi i plafoni kuće su presvučeni sa kedrovinom, dok je nameštaj napravljen od orahovine. Rasvetni elementi i pločice su odabrane i postavljene kako bi naglasile duge, horizontalne linije same kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...