Kuća vidikovac u Japanu

11.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Tato Architects je bio suočen sa izazovom prilikom projektovanja kuće za svog klijenta na planini Roko u Japanu - sa parcelom lociranom visoko na brdu, arhitekte su morale da očuvaju prelepe poglede na okolinu, ali i da pruže neku privatnost za stanare kuće. Imajući to u vidu, arhitekte su odvojile dnevne aktivnosti na one koje bi mogle biti javne i one koje su privatne.

Aktivnosti u prvoj kategoriji su smeštene u svetlom, otvorenom volumenu od stakla u prizemlju kuće, dok je privatnost dobijena zahvaljujući prvom spratu napravljenom od valovitog čelika. Neobični dizajn iskorišćava maksimalno prirodno osvetljenje i resurse, uz obezbeđivanje zadivljujućih pogleda i prostora za privatnost i opuštanje.

Kuća na planini Roko se sastoji od privatnog prostora i ateljea koji nadgleda prelepi japanski pejzaž. Jo Šimada, arhitekta iz biroa Tato Architects je predvodio projekat. Zanimljivost je da su temelji kuće iskopani ručno, jer je parcela previše strma za dovođenje teških mašina za pobijanje šipova.

Arhitekte su odvojile svakodnevne aktivnosti u javne i privatne; aktivnosti kao što je primanje gostiju, puštanje muzike pored objekata kao što je plakar za biciklo su smešteni u zastakljenom prizemlju. Više privatniji prostor je napravljen za kuhinju, kupatilo i spavaću sobu na prvom spratu, koji je prekriven sa fasadom od valovitog čelika koji se uklapa sa okolnim kućama.

Prirodno provetreni prostori, termalni sistem uskladištenja solarne energije za potrebe grejanja i obilje prirodne svetlosti, krunisano sa neverovatnim pogledima omogućava kući na planini Roko da postigne pravi balans.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...