INFONET-468X60-BANNER

Proširenje argentinskog stana sa recikliranim materijalima

11.12.2014. | Treehugger

Tipični stanovi i apartmani u Buenos Ajresu, koji se nazivaju „PH“, su raspoređeni u dugim i uskim parcelama pristupačnim kroz sokake - od kojih veliki broj nije baš velik. Jedan par je rešio da iskoristi svoj dodatni dvorišni prostor i izgradi proširenje svog jednosobnog stana.

Argentinski biro Pop-Arq je projektovao ovo ekološko proširenje korišćenjem recikliranih materijala, dobivši dodatno stepenište, dva kupatila i još skladišnog prostora.

Prvobitna parcela od 42 metara kvadratna je imala dvorište u ulaznom delu, jednu sobu u prizemlju koja se sastojala od kuhinje, dnevne sobe i trpezarije, i jedne spavaće sobe na spratu.

Novo dvospratno proširenje je izgrađeno sa reciklirnim crvenim limom i pruža prostor za unutrašnje stepenište, kupatilo dole, glavno kupatilo gore, plus gomile dodatnog skladišnog prostora. Umerena klima Buenos Ajresa je omogućila stvaranje ovog prostora od tankih limenih zidova i sa minimumom materijala.

Reciklirani providni akril je korišćen za krovni materijal iznad kupatila na spratu, propuštajući obilje dnevne svetlosti u prostor - iako u žutoj nijansi. Ostali materijali uzeti iz kuće pre renoviranja i korišćenja u novom delu stana stvaraju novi enterijer, i oni se kreću u rasponu od plakara, klozeta, perionice, pa sve do saskije. Prostorija u prizemlju je opremljena sa novim prozorom koji otvara prostor ka dvorištu i vizuelno produžava dnevni prostor kada je lepo vreme.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;