Ka suncu - japanska mini kuća u Kodairi

04.12.2014. | Detail

Izvlačenje maksimuma iz ograničenog prostora predstavlja poseban izazov za mnoge japanske arhitekte koji žele da stvore životne prostore u gusto naseljenim okruzima Tokija. Kuća GEH, koja se nalazi u Kodairi (grad u prefekturi Tokio), stvorena je kao jednoporodična kuća sa kvalitetnim životnim prostorom uprkos prostornim ograničenjima.

Kuća GEH je delo tokijskog arhitektonskog biroa I.R.A./International Royal Architecture, i nalazi se usred gusto naseljene stamene oblasti u Kodairi, gradu od 200.000 ljudi smešten na zapadu Tokija. Ograničeni prostor između viših komšijskih zgrada kuće, plus uz manje savršenu parcelu okrenutu ka zapadu, pružio je arhitektama osnove za dalje projektovanje.

Svako ko prolazi pored ove parcele u Kodairi će primetiti krov koji je okrenut ka jugu, što je dominantna karakteristika ovog jednoporodičnog doma. Ali on ne samo da inkorporira vrednosti dizajna - on je i glavna komponenta koncepta osvetljenja. Dnevna svetlost ulazi u uski red prozora na krovu i pada duboko u kuću. Veliki nagib krova reflektuje svetlost i kanališe je, slično kao levak, u unutrašnji prostor.

Kako bi iskoristili pun potencijal prirodne svetlosti u stambenom prostoru, arhitekte su postavile dnevni boravak i kuhinju na prvi gornji nivo, dok su glavna spavaća soba i kupatilo locirani u prizemlju. Ovaj aranžman odgovara toku sunca.

Arhitekte zovu drugi gornji nivo „zračnom kutijom“. Obešena kutija deluje kao da visi iznad dnevnog prostora. U stvari, ta lagana drvena konstrukcija je uglavljena nepridržano između spoljašnjih zidova - ona smešta dečiju sobu kao i slobodno područje za rad i opuštanje.

Fotografije: Nobuaki Nakagava

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...