INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bakarni dodatak tradicionalnoj seoskoj kući u Belgiji

01.12.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Atelier Vens Vanbelle je projektovao produžetak seoske kuće u Gentu, Belgija, koja je pogodna za Žila Verna. Uglađeni, krivolinijski produžetak kuće je obložen u bakru i prošaren sa kružnim prozorima nalik onim na podmornici. Naučno-fantastično proširenje pruža kući dodatnu spavaću sobu, kupatilo i foaje.

Rastućoj porodici je bio potreban dodatni prostor koji ne bi omeo njihove svakodneve navike i cirkulaciju kroz kuću, koja je već imala zakrivljeni stakleni zid od prethodnog proširenja. Arhitekte su postavili zakrivljeni dodatak pored staklenog zida, igrajući se sa pomorskom notom sa njegovim oblikom i prisustvom kružnih prozora.

Bakarni dodatak deluje kao futuristička kapsula koja se naslanja na postojeću tradicionalnu kuću. Novi volumen je obešen na drugom spratu i pruža osenčeni prostor u prizemlju, stvaraju zatvoreni trem koji ne remeti tok ljudi iz dvorišta ka kući.

Unutar dodatka, nova spavaća soba se susreće sa postojećim staklenim zidom koji se otvara ka spoljašnjoj terasi, oivičenoj zakrivljenosti bakarnog zida. Pored spavaće sobe je kupatilo bele boje, koje je osvetljeno sa okulus svetlarnikom. Svetlo belo kupatilo treba da oponaša kokpit, unapređujući osećaj da je proširenje brod.

Iako kontrastno, bakarno proširenje doma ima svoju ličnost, stvarajući interesantan dijalog između starog i novog koji se na neki način harmonizuje i stvara uzbudljiv, moderni dom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;