Predivna sauna od drveta nalik pećini pored jezera

28.11.2014. | Inhabitat

Ukoliko ste neko ko ne voli zimsku hladnoću, pripremite se za ogromni udar zavisti - jedan srećni Kanađanin je vlasnik ove predivne saune „Grotto“ koja je privatni izvajani prostor sa zapanjujućim drvenim eneterijerom i predivnim pogledima na jezero Huron.

„Grotto“ sauna je smeštena na vrhu privatnog ostrva Sano Souči u Torontu, Kanada, i projektovana je od strane kanadskog arhitektonskog biroa Partisans. Slobodnostojeća sauna od 7,5 metara kvadranih je pažljivo smeštena na praistorijskoj formaciji stene na ostrvu i ima neometane poglede na horizont i jedan od najboljih zalazaka sunca na svetu prema Nacionalnoj Geografiji.

Kako bi smanjili uznemiravanje drevne stene, arhitektonski biro Partisans je koristio Leica 3D skener kako bi stvorio model lokacije pre samog projektovanja slobodnostojeće strukture. Nakon nekoliko različitih projektantskih šema, biro se odlučio za koncept sa senzualnim i zakrivljenim drvenim enterijerom od kedrovine, koje je u kontrastu sa skromnim i jednostavnim eksterijerom.

Skulpturalni enterijer je stvoren od kedrovog drveta lokalnog porekla sa paralelnim godovima - materijal koji je izabran zbog svojih toplih i aromatičnih karakteristika, kvaliteta i otpornosti na truljenje, što je jako bitno u životnim uslovima kakvi vladaju u sauni.

Pećinska sauna je takođe projektovana da bude energetski efikasna. Hermetička struktura je umotana u izolaciju i sloj energetski efikasne aluminijumske folije, što stvara „konvektivni vazdušni prostor“ između unutrašnjih drvenih zidova i prostora na koji je montirana struktura.

Okrugli otvori strukture saune su lokalno proizvedeni sa dvostrukim i trostrukim zastakljivanje od visoko efikasnog žarenog stakla. Otvori i ventilatori su postavljeni strateški širom saune kako bi povećali provetrenost strukture i sprečili pojavu buđi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...