Skanska i Foster + Partners stvaraju prvi robot za 3D štampu

27.11.2014. | Dezeen

Švedski proizvođač betona Skanska i arhitektonski biro Foster + Partners su se udružili kako bi stvorili prvi robot za 3D štampu betona. Tim koristi tehnologiju za štampanje betona visokih performansi, koji bi mogao jednog dana da se koristi za izgradnju zgrada. Projekat ima za cilj da uštedi vreme i novac dajući arhitektima mogućnost da stvore skoro bilo koju strukturu koju zamisle.

Robot za 3D štampanje, koji je kontrolisan od strane kompjutera, radi tako što štampa uzastopne slojeve betona kako bi stvorio punu strukturu. Iako ovo može zvučiti samo kao kreativno koišćenje tehnologije štampe, to takođe može učiniti da zgrade od betona postanu još više jeftinije nego što su sada. Sistem je trenutno u drugoj fazi prototipa i tim sarađuje sa Univerzitetom Louborou kako bi pokrenuli projekat u roku od 18 meseci.

„3D štampanje betona, u kombinaciji sa tipom mobilnog centra za prefabrikaciju, ima potencijal da smanji vreme koje je potrebno za pravljenje složenih elemenata objekata sa nedelja na nekoliko sati“, rekao je direktor kompanije Skanska Rob Fransis. Još bolje, sistem bi mogao da omogući proizvođačima da prave arhitektonske elemente koji jednostavno sada nisu mogući.

„Dostigli smo tačku gde su potrebni novi proboji u građevinskoj proizvodnji kako bi zadovoljili nove potrebe i naše istraživanje je pokušaj odgovora na taj izazov“, rekao je Ričard Basvel sa Univerziteta Louborou.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...