IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Vanmrežna jurta se montira za nekoliko sati, a može da se vuče biciklom

27.11.2014. | Gizmag

Drevni nomadski narod je znao ponešto o životu van mreže, tako da ima smisla što je škotska kompanija Trakke crpela inspiraciju iz tradicionalnih jurti centralne Azije prilikom projektovanja modernog skloništa. Jero jurta može da posluži kao dodatna spavaća soba, osnovno vanmrežno prebivalište ili prosti kamping šator. Kompanija takođe kaže da je jurta prenosiva biciklom i da može biti postavljena za nekoliko sati bez ikakvog alata.

Jero jurta je predstavljena pre nekoliko nedelja, a izgrađena je od platna i vlagootpone šperploče, sa elementima od nerđajućeg čelika i poliesterskim konopcem. Osnivač kompanije Trakke Alek Farmer je izjavio da iako jurte proizvedene u tradicionalnom stilu mogu težiti do 500 kilograma, njegova Jero jurta teži znatno lakših 110 kilograma.

„Kako bi smanjili težinu uz zadržavanje konstruktivnog integriteta jurte, mi smo se okrenuli prirodi u potrazi za rešenjem - jedinstveni teleskopski krovni nosači su stabilni zahvlajujući elementima koji su dizajnirani da repliciraju snagu i izdržljivost pršljenova“, objašnjava Ula Jero, koji je dizajnirao jurtu i pozajmio joj ime.

„Korišćenje CNC tehnologije proizvodnje, bili smo u stanju da isečemo mnoglo složenije oblike koji nam omogućavaju da skinemo što je više materijala moguće radi smanjenja težine, a bez ugrožavanja same jačine i nosivosti materijala.“

Kada se spakuje, jurta Jero meri 1,2x0,8x0,5 metara, tako da lagano staje u većinu automobila. Farmer je takođe rekao da jurta može biti transportovana na prikolici bicikle, i iako to svakako nije za one van kondicije, Ula Jero izveštava da je uspešno biciklom prevezao prvi prototip jurte širom Kelna, Nemačka.

Jurta Jero ima 12 kvadratnih metara, a pristup njoj je preko jednih prenosivih vrata. Jurta meri 4 metara u prečniku i izdiže se do maksimalne visine od 2,6 metara. Ekipa od troje može da podigne jurtu u roku od dva sata bez ikakvih alata, a njeno vodootporno platno bi trebalo da obezbedi suvu unutrašnjost.

Jero jurta je dostupna za kupovinu kod kompanije Trakke po ceni od 4.500 britanskih funti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;