Novi istraživački centar Botaničke bašte u Denveru raste poput moderne piramide

26.11.2014. | Archpaper

Nova Naučna piramida (Science Pyramid) Botaničke bašte u Denveru, SAD, je originalni novi simbol za park koji takođe podstiče očuvanje i istraživanje. Održiva piramidalna struktura je projektovana od strane biroa Burkett Design i spaja arhitekturu sa okružujućom prirodom. Prelepa izdižuća zgrada oponaša planine u regionu i obezbeđuje ogromni novi centar za posetioce i istraživače.

Naučna piramida je projektovana da se harmonizuje sa svojom okolinom. Njen oblik podseća na ogromne planine Kolorada, dok se njena površina odnosi više direktno na samu Botaničku baštu u Denveru. Heksagonalni cementni paneli oblažu fasadu, oponašajući pčele u botaničkoj bašti sa svojim oblikom saća.

Fasada je prekrivena sa panelima Swisspearl koji deluju kao zaštita od kiše koja preusmerava vodu dalje uz sprečavanje toplotne dobiti, održavajući unutrašnjost hladnom. Zaštita od kiše takođe štiti UV otpornu barijeru na površini zgrade.

Šestougaoni paneli se sastaju u centralnoj staklenoj kičmi, koja proliva svetlost u eneterijer, pored toga što služi i kao ulaz. Stakleni element je prenešen kroz ceo krov, sa šestougaonim isečcima koji formiraju mini svetlarnike. Unutra će biti prikazivane izložbe koje prikazuju botaničko istraživanje i konzervaciju, pored oblasti za posetioce.

Postavljena na proplanku između različitih vrsta drveća, Naučna piramida je u centru staza bašte i funkcioniše kao centralno mesto susreta većine staza. Inovativni novi centar dopunjuje krajolik Kolorada, a takođe stvara ugodni prostor za izložbe.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...