SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kuća od čelika u Bangkoku

25.11.2014. | Inhabitat

Projektantski biro Junsekino Architects and Design je nedavno pretvorio hladni, industrijski čelik u topao dom u srcu Bangkoka. Kuća je naručena od klijenta koji posebno voli čelične konstrukcije, i ona je prikladno nazvana „Tin Man“ (Limeni čovek).

Objekat je trospratna kuća izgrađena pre svega od čelika, a ovaj otporni materijal je delimično izabran zbog svoje sposobnosti da se izbori sa uskim rokovima gradnje.

U zemlji u kojoj caruje bambus kao kralj građevinskih materijala, korišćenje konstruktivnog čelika može delovati kao čudan i prilično nedruželjubiv izbor za dom. Ali arhitektonski biro Junsekino Architects and Design prkosi toj percepciji dajući kući „Tin Man“ svežu i zabavnu notu ostvarenu kroz živu unutrašnju paletu boja, drvenim akcentima i prirodnoj svetlosti koja ispunjava otvoreni plan kuće.

Trospratna kuća takođe uključuje jedinstvene prostore kao što je mesto za odmor nalik paukovoj mreži koja je obešena u vazduhu i opuštajuća krovna vertikalna bašta i terasa koja se može pohvaliti sa panoramskim pogledom na obrise Bangkoka.

Prizemlje kuće se sastoji od parkinga i zajedničkih prostorija kao što je kuhinja, trpezarija i dnevna soba, dok prvi sprat sadrži radni prostor i plakare. Spavaća soba se nalazi na drugom spratu.

Pošto je zgrada okrenuta ka zapadu, arhitekte su ublažile oscilacije temperature instaliranjem sendvič zida sa termoizolacijom na zapadnoj fasadi. Unutrašnja strana zapadne fasade je obložena sa velikom policom za knjige koja se proteže od prvog do drugog sprata. Elegantni prozori su postavljeni starteški kako bi pasivno ventilirali objekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;