Renovirani stan u Barseloni poseduje fleksibilne drvene zidove i divne podne mozaike

21.11.2014. | Dezeen

Ovaj uski stan u Barseloni ima velike drvene panele i vrata koja klize kroz prostor kako bi se obezbedila fleksibilna podela stana, a pored toga ga i odlikuje otvoreni životni prostor. Arhitektonski biro Nook Architects su renovirali unutrašnjost stana kako bi stvorili optimalni životni/radni prostor za porodicu, a rezultirajući prostor je svetao, prozračan i lep.

Arhitekte su uklonile postojeće unutrašnje zidove i zamenile ih sa fleksibilnim sistemom drvenih particija koje klize preko stana i razgraničavaju privatni i javni prostor. Nazvan „Zid“, projekat adaptacije odlikuje otvoreni životni prostor, mala kućna kancelarija, glavna spavaća soba i dve spavaće sobe sa drugim kupatilom.

Kada je klijent kupio stan, otkrio je divne mozaične podove koji su bili skriveni ispod sintetičkog parketa. Arhitekte su zajedno uz klijenta želele da mozaični pod ostave netaknutim kako bi on davao stanu eleganciju i osećaj povezanosti sa istorijom. Delovi poda gde originalni mozaik nije mogao biti popravljen, su ispunjeni sa mikro cementom.

Hodnik je pretvoren u fleksibilni, modularni prostor sa pomerajućim zidovima koji vise sa duge sive metalne šipke koja se proteže duž cele dužine stana.

Jedinica u obliku slova L je izgrađena pored zida u blizini vrata i funkcioniše kao radni prostor. Sa tri velika balkonska vrata koja se suočavaju sa ulicom, stan dobija obilje prirodnog svetla i, zahvaljujući novoj organizaciji, ima prozračan i prostoran karakter.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...