Drvena krovna rešetka produžetka hrama propušta obilje prirodne svetlosti u Japanu

18.11.2014. | Dezeen

Arhitektonska firma Furumori Koichi Architectural Design Studio je projektovala proširenje postojećeg šintoističkog hrama u Japanu uvođenjem krova od drvene rešetke prekrivenog sa ravnim staklenim krovom koji osvetljava unutrašnjost novoprojektovanog objekta. Produžetak je u suprotnosti sa tradicionalnim kosim krovom hrama i ono je okupano sa obiljem prirodne svetlosti.

Smešten u japanskoj prefekturi Fukuoka, svetovni kompleks je dobio novih 335 metara kvadratnih prostora. Mjoenđi kolumbarijum je armirano-betonska struktura sa staklenim korvom koji omogućava prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost, koja ima minimalnu estetiku zahvaljujući drvenoj rešetki koje su arhitekte projektovale.

Drveni stubovi, svaki sa po 25 santimetara u prečniku, prolaze kroz drvenu krovnu rešetku sve do staklenog krova, koji je podržan sa čeličnim ramom. U okviru šest metara visokih betonskih zidova su smeštene niše za čuvanje urni koje sadrže kremirani pepeo.

Zgrada je projektovana tako da eliminiše upotrebu električne energije. Ventilacioni otvori raspoređeni oko kvadratnog krova, zajedno sa staklenim panelima, stvaraju ugodan ambijent koji takođe čini veštačko osvetljenje i dodatnu ventilaciju nepotrebnim.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...