INFONET-468X60-BANNER

Drvena krovna rešetka produžetka hrama propušta obilje prirodne svetlosti u Japanu

18.11.2014. | Dezeen

Arhitektonska firma Furumori Koichi Architectural Design Studio je projektovala proširenje postojećeg šintoističkog hrama u Japanu uvođenjem krova od drvene rešetke prekrivenog sa ravnim staklenim krovom koji osvetljava unutrašnjost novoprojektovanog objekta. Produžetak je u suprotnosti sa tradicionalnim kosim krovom hrama i ono je okupano sa obiljem prirodne svetlosti.

Smešten u japanskoj prefekturi Fukuoka, svetovni kompleks je dobio novih 335 metara kvadratnih prostora. Mjoenđi kolumbarijum je armirano-betonska struktura sa staklenim korvom koji omogućava prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost, koja ima minimalnu estetiku zahvaljujući drvenoj rešetki koje su arhitekte projektovale.

Drveni stubovi, svaki sa po 25 santimetara u prečniku, prolaze kroz drvenu krovnu rešetku sve do staklenog krova, koji je podržan sa čeličnim ramom. U okviru šest metara visokih betonskih zidova su smeštene niše za čuvanje urni koje sadrže kremirani pepeo.

Zgrada je projektovana tako da eliminiše upotrebu električne energije. Ventilacioni otvori raspoređeni oko kvadratnog krova, zajedno sa staklenim panelima, stvaraju ugodan ambijent koji takođe čini veštačko osvetljenje i dodatnu ventilaciju nepotrebnim.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;