PRIJAVA-468X60-BANNER

Ogromna fasada od metalne mreže štiti francusko pozorište od vremenskog oštećenja

14.11.2014. | Gizmag

Fasade zgrada su često projektovane isključivo sa namenom da budu estetski zadovoljavajuće. Međutim, ponekad njihov cilj nije samo puko ispunjenje forme i estetskih uslova. Pozorište „Grand Théâtre d'Albi“ ima jednu takvu fasadu, projektovanu da dobro izgleda i da obezbedi zaštitu od vremenskih uslova.

Fasada je ogromna zakrivljena metalna mreža boje bakra koja se izdiže iznad gornje polovine zgrade i visi u većini donje polovine. Projektanti pozorište, arhitektonski biro Dominique Perrault Architecture je uporedio omotač sa pozorišnom zavesom i rekao je namena omotača i da delimično umekša izgled betonske strukture prekrivene ciglom.

Ona je takođe projektovana da zaštiti zgradu od sunčeve svetlosti, toplote, vetra i kiše. Mreža može biti zategnuta ili olabavljena na različitim mestima u zavisnosti od toga šta prostor iza nje zahteva.

Mreža može biti olabavljena ispred područja gde se publika okuplja, kao što je na primer bar, kako bi se dozvolilo veće propuštanje svetlosti i pružili pogledi iz zgrade. Nasuprot tome, ona može biti veoma zategnuta kako bi sakrila konstruktivne zidove.

Pozorište „Grand Théâtre d'Albi“ se nalazi na parceli veličine 34.000 metara kvadratnih. Ono poseduje osam bioskopa sa ukupnim kapacitetom od oko 1.500 mesta i pozorišni auditorijum od 900 sedišta.

Projektovanje objekta je započeto 2009. godine, a sama izgradnja je počela 2010. godine. Pozorište „Grand Théâtre d'Albi“ je otvoreno za javnost početkom ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;