Filipinska dvorišna kuća obložena bambusom

04.11.2014. | Inhabitat

Filipinska arhitektura odavno koristi bambus, održivi i jeftini materijal koji je zablistao na fasadi ove dvorišne kuće u Manili. Ova jednoporodična kuća je projektovana od strane švajcarskog arhitektonksog biroa Atelier Sacha Cotture, i njena glavna karakteristika je što se obavija oko centralnog dvorišta, što je tipologija objekta nasleđena iz španskog kolonijalnog doba.

Redovi veritikalno orijentisanih bambus štapova koji su obojeni oblažu spoljašnjost jednoporodične dvorišne kuće, a električna energija koja se dobija preko krovnih solarnih panela, delimično pokriva potrebe objekta.

Biro Atelier Sacha Cotture je naslagao dnevne i spavaće oblasti u trospratnu strukturu smeštenu na najdaljoj tački od prilaznog puta. Prvi sprat obuhvata glavne društvene oblasti, uključujući foaje, dnevne sobe, trpezariju i kuhinju.

Drugi sprat smešta spavaće sobe i gostinsku/radnu sobu, dok se glavna spavaća soba nalazi na najvišem nivou i obavijena je sa terasom u obliku slova L koje gleda na dvorište i bazen. Ulazni foaje, garaže i servisno područje pružaju privatnost i tampon zonu između pristupnog puta i dvorišta.

Mnogi materijali koji su korišćeni u gradnji su lokalnog karaktera, uključujući i bambus, koji je takođe korišćen u dekorativne svrhe u kući. Kako bi se obezbedio vizuelni kontrast sa bogatim, zemljanim nijansama obojenog bambusa, arhitekte su obložile bazu glavne kuće i ulazni foaje sa Araal-om, vrstom lokalnog granita.

Drveni i kameni motivi su prisutni u celom enterijeru, gde su svi prozori, ormani i kreveti napravljeni od lokalnog mahagonija. Kameni materijali koji su korišćeni u kupatilima i dnevnom boravku potiče sa obližnjeg ostrva Romblon.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...