INFONET-468X60-BANNER

Mobilna malena kuća od 13 metara kvadratnih čistog šarma

03.11.2014. | Designboom

Dizajnerka Vina Lustado iz biroa Sol Haus Design je projektovala svoju kuću snova, nazvanu „Malena kuća“ (Tiny House), koja je 13 metara kvadratnih čistog šarma.

Samodovoljno prebivalište je smešteno na prikolici veličine 2,5 sa 6 metara i obložena je drvetom. Maleni dom je osvetljen sa krovnim svetlarnikom, poseduje kotao na gas i spavaći prostor u galerijskom potkrovlju koje udobno smešta dvoje ljudi. Najbolje od svega je da ovaj maleni dom može biti prebačen bez po' muke bilo gde.

Sa željom da stvori svoj idealni dom na principima jednostavnosti i održivosti, Lustido je stvorila svoju malenu kuća kao lični projekat sa budžetom od 35.000 američkih dolara. Sa prikolicom kao bazom, kuća je projektovana da pruži osećaj udobne kolibe, sa luksuznim osćeajom i čistim, modernim linijama.

Dobijena malena kuća može imati samo 13 metara kvadratnih, ali ima sve udobnosti koje ima i veći domovi. Skladištenje nameštaja pomaže u eliminisanju nereda, i stvaranju dodatnog prostora bez zagušavanja prostora, dok dupla vrata koja se otvaraju ka napolju proširuju vizuelno dnevni boravak i dovode svež vazduh u prostor.

Dnevni prostor kombinuje kauč sa mestom za skladištenje (koji služi i kao pomoćni ležaj) i radni prostor, sa ugrađenim stolom koji može da se koristi za skladištenje. Susedna kuhinjica je možda mala, ali ima sve što je potrebno da se napravi topli obrok, kao i dovoljno mesta za smeštaj čaša i tanjira, i ona je takođe povezana sa malo spavaćom sobom. Gasni kotao deli prostor, a takođe služi kao izvor grejanja u hladnim mesecima.

Visoko iznad kuhinje se nalazi spavaća soba, koja deluje otvoreno i provetreno sa prozorom na uzglavlju i iznad kreveta u obliku svetlarnika pod uglom. Kuća snova je malena, ali ima prozračnu i udobnu atmosferu zahvaljujući toplom drvenom enterijeru i prostranim prozorima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;