Pogledajte kako su izgledale piramide u Gizi kada su bile tek izgrađene (video)

03.11.2014. | Fast Company

Raspadnuto kamenje piramida u Gizi su prizor koji je poznat većini ljudi, ali prvobitni izgled ovih drevnih struktua je bio znatno drugačiji! U nedavnom kratkom dokumentarnom filmu koji je napravio Smitsonian kanal, egiptolog Žaklin Vilijamson sa Harvarda objašnjava način na koji je svaki od kamena bio ručno poliran kako bi se stvorio blistavi spoljašnji omotač slavnih piramida.

Krečnjak je ručno isklesan i poliran tako da se uklopi savršeno jedan sa drugim i formira zaštitni omotač koji je učinio da piramide izgledaju kao ogromni dragulji koji odražavaju jako pustinjsko sunce. Ovi sjajni omotači su se vremenom oštetili, razbili, izgubili svoj sjaj i bili ukradeni, ali tim naučnika koji je radio dokumentarac je rekreirao nekadašnji prvobitni izgled piramida koji čini tvrdnje vanzemaljskog angažovanja u njihovoj izgardnji još više uverljivijim.

Piramide danas izgledaju kao senke svojih bivših sebe. Video snimak prikazuje njihov najverovatniji originalni izgled na 2:25. Ako veličanstvene strukture izgledaju vanzemaljsko savremenom čoveku, zamislite efekat koji su imale na ljude koji su živeli u vreme njihovog nastanka, pre nekih četiri hiljada godina.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...