INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na pomolu jeftinije LED osvetljenje

20.10.2014. | Gizmag

Svi vole LED osvetljenje - ono je mnogo više efikasno i dugotrajnije od tradicionalnih običnih (inkandescentnih) sijalica. Ono je takođe ekonomičnije za korišćenje na duge staze, iako je ono skuplje po jediničnoj ceni sijalice. Međutim, ta razlika u ceni može uskoro da se smanji pošto su naučnici otkrili jeftiniju alternativu za jedan od najskupljih sastojaka LED-a.

Bele svetlosno emitujuće diode koriste metale poznate pod imenom retki zemni metali (RZM) za svoj fosfore - to su materijali koji pretvaraju svetlost emitovanu sa LED čipova u duge talasne dužine, omogućavajući sijalicama proizvodnju punog spektra vidljive svetlosti.

Iskop i obrada retkih zemnih metala je opasan, što ostavlja samo Kinu kao jedinu zemlju koja ih trenutno snabdeva u značajnim količinama. Ovo podiže njihovu cenu, koja bi čak mogla i da se podigne još više jer potražnja za LED tehnologijom samo raste.

Tim naučnika sa Univerziteta Rutgers iz Nju Džerzija, predvođen profesorom Jing Liom, je sada otkrio da porodica materijala napravljena od relativno jeftinog i obilatog bakar jodida može da zameni retke zemne materijale.

Ovi materijali se sintetišu preko jednostavnog, jeftinog procesa, koji se lako može preneti na veću industrijsku proizvodnju. Faktori kao što je boja i intenzitet svetlosti mogu biti podešeni po potrebi, a pride je rečeno da oni stvaraju topliju belu svetlost od plavkaste bele koju emituje LED koji je trenutno dostupan.

Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Američkog hemijskog društva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;