Drvena biblioteka Lijuan dobitnik prve nagrade Morijama

15.10.2014. | Dezeen

Nalik šumi u šumi, prelepa biblioteka Lijuan, projekat arhitektonskog biroa Li Xiaodong, prekrivena je sa rustičnim granama. Staklena struktura je smeštena u šumovitom regionu nadomak Pekinga i zaštićena je od sunca sa brisolejima napravljenim od prirodnog drveta koji neprimetno uklapaju objekat sa okolnim pejzažom.

Biblioteka je nedavno osvojila prvo izdanje nagrade Morijama (Moriyama Prize), koja je ustanovljena od strane Kraljevskog arhitektonskog instituta Kanade (RAIC - Royal Architectural Institute of Canada) kao rival nagradama Pricker i Stirling.

Biblioteka, koja se nalazi u malenom selu Huairou, pruža meštanima spokojno mesto za čitanje kao i pristup materijalu za čitanje. Arhitektonski biro Li Xiaodong je želeo da stvori mesto koje pogoduje mirnoj kontemplaciji, tako da je izabrao ovu lokaciju van naselja u blizini susedne planine.

Arhitekte su pokušale da usklade novu zgradu u odnosu na njeno prirodno okruženje i obližnje selo. Drveni štapovi su odabrani za fasadni materijal, jer ih mnogi seoski domovi imaju naslagane u svojim dvorištima spremne da se koriste kao ogrev za peći.

Rešetkasti stakleni ram je izgrađen, sa kvadratnim podupiračima koji pridržavaju svaki deo. Nakon što su obloženi sa staklom, drveni štapovi su nabavljeni iz okoline i pričvršćeni na kvadratnim ramovima.

Drveni štapovi filtriraju dnevnu svetlost, a ujedno blokiraju jako sunce i sprečavaju solarni dobitak. Drvene police, mesta za sedenje i stepenište integrišu unutrašnjost biblioteke, stvarajući fleksibilne prostore za sedenje, čitanje i slaganje knjiga.

Ova fasada od drvenih štapova stvara poznatu strukturu za meštane tako što evocira materijale koji se nalaze u njihovim dvorištima, kao i u predivnom prirodnom pejzažu okolnog regiona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...