IZOLACIJA-468X60-BANNER

Drvena biblioteka Lijuan dobitnik prve nagrade Morijama

15.10.2014. | Dezeen

Nalik šumi u šumi, prelepa biblioteka Lijuan, projekat arhitektonskog biroa Li Xiaodong, prekrivena je sa rustičnim granama. Staklena struktura je smeštena u šumovitom regionu nadomak Pekinga i zaštićena je od sunca sa brisolejima napravljenim od prirodnog drveta koji neprimetno uklapaju objekat sa okolnim pejzažom.

Biblioteka je nedavno osvojila prvo izdanje nagrade Morijama (Moriyama Prize), koja je ustanovljena od strane Kraljevskog arhitektonskog instituta Kanade (RAIC - Royal Architectural Institute of Canada) kao rival nagradama Pricker i Stirling.

Biblioteka, koja se nalazi u malenom selu Huairou, pruža meštanima spokojno mesto za čitanje kao i pristup materijalu za čitanje. Arhitektonski biro Li Xiaodong je želeo da stvori mesto koje pogoduje mirnoj kontemplaciji, tako da je izabrao ovu lokaciju van naselja u blizini susedne planine.

Arhitekte su pokušale da usklade novu zgradu u odnosu na njeno prirodno okruženje i obližnje selo. Drveni štapovi su odabrani za fasadni materijal, jer ih mnogi seoski domovi imaju naslagane u svojim dvorištima spremne da se koriste kao ogrev za peći.

Rešetkasti stakleni ram je izgrađen, sa kvadratnim podupiračima koji pridržavaju svaki deo. Nakon što su obloženi sa staklom, drveni štapovi su nabavljeni iz okoline i pričvršćeni na kvadratnim ramovima.

Drveni štapovi filtriraju dnevnu svetlost, a ujedno blokiraju jako sunce i sprečavaju solarni dobitak. Drvene police, mesta za sedenje i stepenište integrišu unutrašnjost biblioteke, stvarajući fleksibilne prostore za sedenje, čitanje i slaganje knjiga.

Ova fasada od drvenih štapova stvara poznatu strukturu za meštane tako što evocira materijale koji se nalaze u njihovim dvorištima, kao i u predivnom prirodnom pejzažu okolnog regiona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...