Povišeni javni park iznad pruge planiran za Toronto

02.10.2014. | Gizmag

Potreba za zadržavanjem javnih prostora u našim gradovima kako se oni razvijaju i rastu zahteva sve više domišljeniji način razmišljanja. Novi projekat u Torontu prikazuje upravo takvu vrstu razmišljanja u praksi. Planovi za novo komercijalno i transportno čvorište uključuje javni park koji će biti izdignut iznad železničke pruge.

Ovaj novi projekat je smešten u širem centru Toronta i podseća karakterom na njujorški „High Line“ i sidnejski „Goods Line“ projekat - oba su javni prostori koji su promenili namenu iz stare, napuštene železničke infrastrukture u živahan, zeleni javni prostor. Kanadaska verzija, međutim, neće biti izgrađena na napuštenoj železničkoj infrastrukturi, već će biti podignuta iznad aktivnih pruga.

Projekat je stvoren od strane kompanije „Ivanhoé Cambridge“ koja se bavi nekretninama za potrebe transportne uprave grada Toronta, i on je deo tekućeg projekta razvoja Stanice union. Planovi uključuju dodavanje novog autobuskog terminala, dve kancelarijske zgarde koje će biti izgrađene sa obe strane železničkog koridora,i sa parkovskim prostorom između zgrada.

Park će delovati kao sredstvo povezivanja zgrada, kao i protor za pružanje rekreacije i razonode. Pored novog zelenog prostora u parku, same zgrade će biti projektovane da postignu LEED Platinum sertifikaciju. Projekat će se takođe povezivati sa PATH - mrežom podzemnih pešačkih tunela u Torontu.

Početak izgradnje se očekuje na proleće 2015. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...