Standard pasivne kuće će sada priznavati net-zero i plus-energetske kuće

24.09.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Rigorozni nemački Standard pasivne kuće je upravo dobio veliko ažuriranje: Sada će priznati net-zero zgrade i zgrade koje stvaraju više energije nego što je potroše kao „Pasivne plus kuće“ i „Pasivne premium kuće“. Doktor Volfgang Feist, osnivač Instituta pasivne kuće u Darmštatu u Nemačkoj, je nedavno najavio ove novosti na sastanku Severnoameričke mreže pasivnih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama.

To znači da će novi projekti koji premaše minimalni Standard pasivne kuće biti priznati za njihove dodatne napore. „Sposobnost priznavanja viška generisane energije kod visoko efikasnih objekata će se pokazati kao podsticaj za investitore i vlasnike. Oni mogu dobiti priznanje za napore koji prevazilaze minimalne ciljeve za postizanje energetske efikasnosti“, rekao je Ken Levenson, predsednik Njujorške pasivne kuće.

Institut pasivne kuće će dostaviti ažuriranje njihovog softvera, paketa Passive House Planning Package (PHPP), početkom 2015. godine, koji će omogućiti arhitektama, inženjerima i graditeljima da projektuju prema ovim novim standardima, uz prvobitno optimizovanje efikasnosti svojih projekata.

Određeni stručnjaci iz građevinske profesije su izrazili zabrinutost da će ove nove oznake prebaciti akcenat Standarda pasivnih kuća sa energetske efikasnosti na obnovljive izvore energije. Ali Institut pasivne kuće stoji iza svoje filozofije da je efikasnost i smanjenje potražnje za energijom više bitnije za pametni dizajn zgrada od obnovljivih izvora energije.

U nedavnoj izjavi, doktor Feist kaže: „Zgrada koja proizvodi višak energije samo u letnjim mesecima ne mora da ima dobar energetski bilans. Fotonaponski sistemi obično daju malo energije zimi, što je tačno vreme kada imamo maksimalna opterećenja potrošnje energije zbog grejanja.“

„Ali postoji dobra vest: Ukoliko može da funkcioniše sa razumnom količinom skladištenja energije, ona može biti održiva - ali sama potražnja za toplotnom energijom takođe mora biti veoma niska. Osnovni kriterijum razmatranja u odnosu na energiju će uvek biti: efikanost na prvom mestu! Standard pasivne kuće je odgovarajuće rešenje za ovaj pristup.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...