Zelena analiza stimulus paketa Obamine administracije

25.02.2009. | Allyson Wendt | Building Green

Od 787 milijardi dolara paketa ekonomske pomoći Obamine administracije iz februara 2009. godine, skoro 79 milijardi namenjeno je obnovljivoj energiji, energetskoj efikasnosti i zelenim projektima transporta.

- Predsednikov plan je prilika da se naša ekonomija okrene zelenim energijama što može pomoći u rešavanju problema globalnog zagrevanja, smanjenju naše zavisnosti od nafte i otvoriti nova radna mesta – kaže Anna Aurilio, direktorka Vašingtonske kancelarije neprofitne organizacije Životna sredina Amerike (Environment America - EA).

Prema analizama EA-e, oko 33 milijarde otići će za projekte čistih i obnovljivih energija kroz različite poreske olakšice i savezne programe. Proizvodnja i investicije u obnovljivu energiju imaće garancije države, a ograničenja za neke tehnologije, kao što su mali vetrogeneratori, biće uklonjena.

Oko 500 miliona dolara će biti upotrebljeno za obuku 70.000 radnika u profesijama vezanim za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a 2,5 milijarde sledi istraživačkom i razvojnom sektoru. Ostatak novca ići će za infrastrukturu obnovljive energije i projekte gde je država investitor.

Takođe, doći će do obnavljanja pojedinih programa energetske efikasnosti za stambene i poslovne objekte. Program Ministarstva za energetiku koji za cilj ima povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa nižim primanjima (Weatherization Assistance Program) koji je isključen iz budžeta za 2009. godinu, sada će ipak dobiti 5 milijardi, za koje EA smatra da će pokriti troškove preko milion stambenih jedinica.

Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja dobiće 2,25 milijardi da unapredi postojeće projekte stanova solidarnosti koje obezbeđuje Vlada SAD. Postojeće poreske olakšice koje se odnose na energetsku efikasnost biće produžene za godinu dana i biće povećane sa 10% na 30%. Savezni program zelene gradnje dobiće 4,5 milijardi za unapređenja institucija u vlasništvu General Services Administration, što je manje od očekivanih 7 milijardi.

Na kraju, izvesna suma pripašće alternativnom transportu u SAD, uključujući 1,3 milijarde za unapređenje Savezne železnice (Amtrak) i 8 milijardi za razvoj brzih pruga. Podrška za sektor električnih vozila i prateću strukturu iznosiće nepunu milijardu dolara.

Iako je veliki broj planova isključen u konačnoj raspodeli tokom pregovora u Kongresu, aktivisti za zaštitu životne sredine i zelenu gradnju ipak će imati značajnu pomoć od paketa.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...