Pametna kuća koja se prilagođava velikim životnim promenama

19.09.2014. | Inhabitat

Velike životne promene često zahtevaju selidbe, ali je arhitektonski biro Henning Larsen Architects projektovao pametnu kuću koja će poremetiti tu neodrživu paradigmu. Smeštena u Niborgu, Danska, Prilagodljiva kuća je projektovana da se prilagodi promenama načina životu u rasponu od dobijanja dece do smrti u porodici.

Fleksibilni raspored kuće omogućava korisnicima da demontiraju i prošire kuću u novim konfiguracijama koje produžavaju upotrebu kuće, čime se dugoročno smanjuju emisije ugljen-dioksida.

Stvoren kao deo razvojnog projekta kuća MiniCO2, projekat prilagodljive kuće je zasnovan na uverenju da fleksibilni dizajn smanjuje potrebne resurse i emisije ugljenika. Rekonfigurabilni zidovi i klizne pregrade, uglavnom smeštene na drugom spratu, transformišu raspored kuće kako bi stvorili nove sobe.

Delovi mofularnog okvira mogu biti ugurani ispod prepusta na drugom spratu kako bi se proširila kuća. U slučaju razvoda, kuća može biti čak i horizontalno podeljana u dve potpuno funkcionalne stambene jedinice sa zasebnim ulazima.

Poput kliznih delova slagalice, komponente kuće mogu da se pomeraju okolo bez potrebe da budu rastavljene ili uništene. Arhitekte iz biroa Henning Larsen Architects predviđaju da će godišnje uštede u emisijama ugljenika biti oko 33 tona manje od standardne kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...