Studentski dom u Ulmu

19.09.2014. | Detail

Vidljive izdaleka kao ansambl jasno isečenih betonskih kocki na severu Ulma, Nemačka, ova dva gotovo identična stambena bloka dopunjuju druge zgrade na univerzitetskom kampusu. Studentski dom nosi ime „Upper West Side“, sa dva bloka koji smeštaju oko 300 studenata, i trećem bloku koji je u planu.

Sadašnji studentski dom sadrži različite forme stambenih jedinica. One su raspoređene oko polu-javnih dvorišta koja se mogu koristiti na različite načine kao zajedničke centralne oblasti. U dva zapadna trakta, jednokrevetne sobe su raspoređene na obe strane centralnog hodnika.

U užem traktu nasuprot ovima, smeštaj je obezbeđen na svakom spratu za grupu od četiri studenta u četiri stambene jedinice. Unakrsni trakti sa pogledom na dvorišta sadrže garsonjere sa sopstvenim kupatilima.

U severnom bloku, smeštaj je projektovan za hendikepirana lica, što znači da im je potrebno više prostora, a samim tim je to dovelo do asimetričnog raspored dvorišta. Inkorporirana u oba bloka blizu stepeništa se nalaze lođe koje su otvorene ili na jednoj strani ili ka nebu.

Prefabrikacija i stroga raspored su ishod fiksnog budžeta, u iznosu od oko 17 miliona evra za oba stambena bloka. Za razliku od unutrašnje betonske strukture, noseći spoljašnji zidovi se sastoje od prefabrikovanih betonskih sendvič elemenata. Glatki, vodoodbojni sloj ima mutnu, prošaranu površinu.

Zaglađivanje oplate je značilo da potporni zidovi u okviru fasadnih elemenata koji podsećaju na češljeve nisu evidentni. Uski spojevi su zatvoreni sa komprimovanim trakama. Unutrašnje ivice oplate su jednostavno poprskane sa silikonom, što je omogućilo stvaranje preciznih, blago zakrivljenih betonskih grebena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...