PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Parket nije uvek parket

25.12.2008. | Hausbau

Drvo je prirodan, praktičan i svestran podni pokrivač. Iza izraza kao što su parket, gotovi parket i laminat, kriju se pokrivači razlicitih mogućnosti obrade i kvaliteta. Klasifikacija pomaže da se od šume ponovo ugleda drvo!

Gazimo po njemu nonstop, iako on to nikako ne zaslužuje - pogotovo ne drveni pod koji se kao podna obloga koristi već vekovima. Drvo je posebno omiljeno unutar stambenih prostorija. Za to postoje mnogi razlozi kao na primer njegova toplina koja povoljno deluje na stopala obzirom na to da je površinska temperatura drveta otprilike vrlo blizu temperaturi vazduha u prostoriji. Osim toga drvo kao podni pokrivač isijava udobnošću i prirodnošću. Zaštita okoline igra veliku ulogu jer se radi o sirovini koja je obnovljiva. Vek trajanja parketa iznosi 40 do 100 godina što ga čini neprikosnovenom sirovinom i to jeftinijom nego što se čini na početku. Kada je reč o drvenim podovima, treba razlikovati parket, gotovi parket, laminat i brodski pod. Laminat doduše u svojoj osnovi nije drvena podna obloga jer se kod njega na nosivu ploču od drveta postavlja dekorativni sloj.

Masivni parket obično dolazi u obliku letvica, ploča ili mozaika, kao parket s lamelama visokih ivica ili u obliku lepljenih letvica. Zadnje dve vrste parketa su vrlo otporne i uglavnom se koriste kod industrijskih konstrukcija. Parketi od letvica razlikuju se po veličini letvica ili veza. Mozaik i pločasti parketi obrađuju se u potpunosti na način da budu spremni za polaganje. Raznovrsnost po pitanju oblikovanja ostvaruje se uz pomoć različitih načina postavljanja kao što su na primer riblja kost, kocka ili obrada motiva intarzijom.

BAMBUS - SVESTRANA SIROVINA

Bambus spada u porodicu trava i zbog toga raste puno brže od drveta. Parketi od bambusa su vrlo otporni i tvrđi su od bukve ili javora, ali bez obzira na to, lako se obrađuje. Zaštita od UV zraka automatski je isporučena.

Podni oblozi od drveta su dugovečni

Razlog dugovečnosti parketa je njegova mogućnost renoviranja. Daščice se sastoje od punog drveta debljine 12 do 22mm koje se, ovisno o debljini, može brusiti i do 10 puta! Može da se postavlja na plivajuću ili čvrstu podnu oblogu. Kod plivajuće podloge vuneni deo smanjuje buku tokom hodanja. Prednost lepljenog parketa na cvrstoj podlozi je ta što je brušenje lakše izvesti obzirom na to da se parket ne miče. Za dodatno učvršćenje savetuje se ne samo lepljenje dužih strana letvica, nego i onih kraćih. Nedostaci ovakvog načina su velika potrošnja lepka koje u sebi sadrži razređivac i poteškoće koje se javljaju tokom postavljanja. U principu se toplo preporučuje da postavljanje ovakvog parketa prepustite stručnjacima.


Dva puta hrastov parket, dimljen i tretiran krečom – istom vrstom drveta mogu se postići različiti stambeni ambijenti.


Brodski pod od bukve odlično se uklapa unutar kuhinje koja je karakteristična za kuće za odmor

Brodski pod čine letve od punog drveta širine 350mm i dužine šest metara. Pre su se uglavnom postavljale duž plafonskih greda, a danas dolaze kao gotovi brodski pod koji se sastoji od nekoliko slojeva. Gornji sloj debljine je dva do četiri milimetra inalazi se na nosivom sloju koji se u većini slučajeva sastoji od iverice. Često se dodatno umeće i zvučna izolacija. 

Postavljanje se obavlja na klasičan način ili uz pomoć modernih „klik" sistema. Gotovi parketi na tržište dolaze s obrađenom površinom. Nedostatak je taj što se tanki površinski sloj može brusiti najviše dva do tri puta pa je dugovečnost takvog parketa kratka za razliku od masivnog. U pravilu se površina parketa hermetizuje tako da se nanosi sloj koji podnoj oblozi  daje zaštitu. Ipak, veće ogrebotine vidljive su odmah i mogu se ukloniti iskljucivo brušenjem. Postoje i premazi na bazi rastvora koji sprečavaju nastajanje pukotina ili na bazi vode koji štite boju. Nakon osam do deset godina pod mora da se izbrusi i ponovo zaštiti premazom. Ekološka alternativa za lak je ulje. Pri tome se ne stvara film na površini, već ulje prodire u drvo i impregniše ga. Pošto nema spoljašnjeg zaštitnog sloja, drvo može slobodno da diše jer pore ostaju otvorene.

JEDAN KLIK I PODNI POKROV JE POSTAVLJEN

Masivan i gotov parket može se brzo i jednostavno postaviti uz pomoć klik sistema. Pojedini elementi se međusobno spajaju preko profila koji su postavljeni duž letvica. Jednostavno se umetnu pod kutom i izravnaju što proizvodi lagani „klik" zvuk. Nedostatak ovog sistema kod parketa je da se ne može odstraniti bez oštećenja i treba posedovati priličan osecaj u prstima da se profilisani uglovi ne bi slomili. Takav parket može se postaviti na plivajuću podlogu, gde se može dodatno postaviti zvučna izolacija između estriha i parketa. Osim plivajuće podloge moguće je i lepljenje za pod.


Ogrebotine mogu lakše da se isprave, a kako se ne koriste rastvori, ostaje prirodan miris drveta. Vrste drveta koje se koriste pri izradi parketa obuhvataju beli javor, crvene tonove bukve i trešnje, smeđe tonove lešnika ili wenge koja je trenutno na tržištu vrlo tražena. Zato se pored prirodnih gotovo crnih vrsta drveta koriste posebne tehnike obrađivanja koje mogu da potamne drvo. U to se ubraja dimljenje ili termicka obrada drveta. Kod termicke obrade drvo se zagreva (peče) na prirodan način zbog cega mu se menja boja, ali ne i struktura. Bez obzira na određene trendove treba biti oprezan s obzirom da se parket na podu pokazao vrlo dugovečnim. Pojedine vrste drveta razlikuju se i sortama – drvo je prirodan produkt stoga su mu boja i struktura podložni variranju, a kreću se od rustičnog do standardnog i sjajnog drveta.


Laminat ne mora uvek da ima uzorak drveta – ovde prikazan dizajn takođe izgleda vrlo privlačno.

Prikladna upotreba pojedinih vrsta drveta

Ovisno o nameni u prostorijama se mogu koristiti različite vrste drveta. Mekano drvo kao što su zimzelene vrste, ne bi smelo da se postavlja u prostorijama s frekventnim prometom kao što su spavaće i sobe za goste. Osim toga u tim prostorijama postoji opasnost brzog oštećenja drvenih površina. Tvrđe vrste drveta mogu da se koriste kod opremanja dnevnog boravka i dečjih soba. Moglo bi se raspravljati o tome da li u kuhinji ili kupatilu treba stavljati parket, a mnogi ljudi koji postavljaju parket su protiv te ideje. No, ako se ipak odlučite za parket u kuhinji, neka to bude vrlo tvrdo drvo čija je moć upijanja vrlo slaba pa u obzir dolaze uglavnom tropske vrste drveta i to kontrolisanog porekla. Ako se odlučite za drveni pod u kupatilu, u svakom slučaju je poželjno da se obratite za pomoć stručnjaku. Za kućne majstore jedan savet: posebno treba da pazite da parket bude vodootporan. Upotreba pločica na mestu gde su vodovodni priključci, podrazumeva se sama po sebi. Potpuno sigurno rešenje je kombinacija pločica i drveta u službi vizuelno atraktivnog rešenja. Kao alternativa parketu u obzir dolazi laminat – ali ne za postavljanje u kupatilu, obzirom na to da je vrlo osetljiv na vlagu. Laminat je izrađen od slojeva te može svojom površinskom strukturom oponašati sve moguće vrste drveta. Osim toga mogući su laminati s uzorcima pločica i razni šareni uzorci, već prema želji. Laminat se uglavnom postavlja kao klik sistem, a površina mu ne zahteva nikakvo posebno tretiranje te se lako čisti i održava. Kao sirovina je prilično robustan, ali s obzirom da mu gornji površinski deo nije od drveta, ne može se renovirati tako da je manje dugotrajan od parketa.

Zaključak: drvo se pokazalo kao topla, obnovljiva i lepa sirovina koja se kao podni oblog odlikuje iznimnim kvalitetom. 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;