INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Letnjikovac od kamena u Švajcarskoj

17.09.2014. | Detail

Selo Linešio se nalazi u usamljenoj dolini Rovana u Ticinou, okruena šumarcima kestena i terasastim poljima. Ovde, na samo 30 kilometara od Lokarnoa, čovek se oseća kao da je u drugačijem svetu. Neke od postojećih kamenih kuća stoje prazne, ali je jezgro sela još uvek netaknuto, sa zgradama koje odlikuju granitni zidovi i crepovi.

Mir i originalni karakter ove lokacije je podstakao arhitekte da koriste postojeći kamenu kuću staru 200 godina kao letnjikovac i da sačuvaju što je više moguće postojeće stanje objekta, koji se dopunjuje sa neobičnom novom strukturom.

Spolja gledano, jedine vidljive promene su staklena vrata ka bašti i novi betonski dimnjak. Unutra je, međutim, izgrađena kuća u okviru kuće sa homogenim, betonskim volumenom umetnutim unutar postojećih zidova - struktura koja se otvara ka jugu i zapadu preko visokih, sklapajućih drvenih roletni.

Objeka je zamišljen kao letnja rezidencija, pa je u skladu sa time urađen bez grejanja, novih prozora i izolacije, sa fasadom ostavljenom u svom postojećem stanju.

Beton je izlivan u slojevima preko otvorenog krova, sa postojećim zidovima koji su delovali kao stalna oplata. S druge strane, netretirane izložene betonske površine nose grubu teksturu oplate.

U produženom delu objekta (stara drvenom protkana struktura koja se koristila za sušenje kestenja) su takođe svi elementi napravljeni od betona: kada kao udubljenje u podu, i kuhinjski radni elementi sa sudoperom integrisanom u jedinstveni betonski odlivak. Plastični, evokativni kvaliteti izloženog betona intenziviraju arhaični karakter i mirnu atmosferu ove kamene kuće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;