Zahina krivolinijska aluminijumska skulptura na Londonskom festivalu dizajna

16.09.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je predstavio čudnu krivolinijsku skulpturu nazvanu „Crest“ radi proslave otvaranja Londonskog festivala dizajna. Smeštena na površini dvorišnog bazena, tanka samonoseća struktura je napravljena od prednapregnute ravne aluminijumske ploče.

Skulptura će ostati u glavnom gradu Velike Britanije za vreme trajanja festivala, nakon čega će biti prebačena na lokaciju Zahinog novog projekta - ME Dubai Hotel, gde će postati stalni deo prostora.

„Crest“ je osmišljena kao demontažna skulptura koja testira granice nove građevinske tehnike koja uključuje sklapanje aluminijumskih panela u prednapregnutu ravnu ploču koja se zatim podigne u samonoseću strukturu. Ona označava vezu između Istoka i Zapada.

„To je vrsta procesa koji mi nikada nismo uradili ranije; to je eksperiment i bilo je bitno postići što je moguće preciznije tanju formu. Ovo je najtanja ljuskasta struktara koju smo izgradili do sada“, rekla je Melodi Leung, arhitekta u birou Zahe Hadid.

Novi hotel ME Dubai će biti smešten u zgradi Opus u okrugu Burdž Kalifa i imaće stotinu soba, četiri penthaus apartmana sa privatnim terasama i brendirani apartman lanca Suite ME. On će takođe imati restoran sa Mišelinskom zvezdom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece