INFONET-468X60-BANNER

Divno i održivo stambeno naselje u Francuskoj

13.08.2014. | Inhabitat

Stambeno naselje „Grand Large“ u Denkerku u Francuskoj, delo arhitektonskog biroa Agence Nicolas Michelin & Associés, jeste održivo naselje koje predstavlja početak druge faze projekta Neptun.

Pokrenut 1991. godine, projekat Neptun ima za cilj da asimilira grad nazad do svojih primorskih dodkova, stvarajući razne zgrade i javne prostore na obali. Projekat obuhvata niz održivih strategija izgradnje, uključujući prikupljanje kišnice i korišćenje obnovljivih izvora energije, uz rešavanje ekonomskih i socijalnih potreba zajednice.

216 stanova koji čine prvu fazu razvoja su strateški postavljeni da stvore zajednicu koja je ekonomski, socijalno i ekološki odgovorna - područje će na kraju biti razvijeno da sadrži 800 do 1.000 stanova. Naselje koristi sisteme sakupljanja kišnice, a svi objekti su projektovani da budu veoma energetski efikasni.

Motorni saobraćaj je dozvoljen samo na pristupnim putevima, dajući pešacima prednost. Zajednica obuhvata širok spektar građevinskih tipova i javnih prostora - ona uključuje polukružni park obložen sa pojedinačnim kućama, kej sa zabatnim strukturama, zelene terase i šate u obliku slova U u centru pojedinačnih parcela. Zgrade su postavljene duž društvenih oblasti, stvarajući uslove za živopisni i razigrani komšiluk u kome svi mogu da uživaju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;