PRIJAVA-468X60-BANNER

Divno i održivo stambeno naselje u Francuskoj

13.08.2014. | Inhabitat

Stambeno naselje „Grand Large“ u Denkerku u Francuskoj, delo arhitektonskog biroa Agence Nicolas Michelin & Associés, jeste održivo naselje koje predstavlja početak druge faze projekta Neptun.

Pokrenut 1991. godine, projekat Neptun ima za cilj da asimilira grad nazad do svojih primorskih dodkova, stvarajući razne zgrade i javne prostore na obali. Projekat obuhvata niz održivih strategija izgradnje, uključujući prikupljanje kišnice i korišćenje obnovljivih izvora energije, uz rešavanje ekonomskih i socijalnih potreba zajednice.

216 stanova koji čine prvu fazu razvoja su strateški postavljeni da stvore zajednicu koja je ekonomski, socijalno i ekološki odgovorna - područje će na kraju biti razvijeno da sadrži 800 do 1.000 stanova. Naselje koristi sisteme sakupljanja kišnice, a svi objekti su projektovani da budu veoma energetski efikasni.

Motorni saobraćaj je dozvoljen samo na pristupnim putevima, dajući pešacima prednost. Zajednica obuhvata širok spektar građevinskih tipova i javnih prostora - ona uključuje polukružni park obložen sa pojedinačnim kućama, kej sa zabatnim strukturama, zelene terase i šate u obliku slova U u centru pojedinačnih parcela. Zgrade su postavljene duž društvenih oblasti, stvarajući uslove za živopisni i razigrani komšiluk u kome svi mogu da uživaju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;