Moderna kuća u Pirinejima

11.08.2014. Inhabitat

Kuća u Pirinejima arhitektonskog biroa Cadaval & Sola-Morales iz Barselone je dvospratna savremena struktura smeštena visoku u alpskom selu Kaneđan u severnoj Španiji.

Izgrađena na postojećim kamenim temeljima, kuća dodaje moderan i minimalistički postojećoj staroj arhitekturi. Crni strmi krov stvara upečatljivu siluetu i on je isečen sa velikim zastakljenim otvorima koji omogućavaju poglede na španske Pirineje.

Kuća u Pirinejima je završena 2010. godine i izgrađena je za oca i sina koji su želeli dve nezavisne celine u okviri iste strukture. U gornjoj jedinici, strmi kosi krov definiše oblik prostora.

Kontinuirani linearni prozori donose prirodnu svetlost i pružaju spektakularne poglede prema dolini ispod i planinskom vrhu iznad. Nasuprot tome, donja stambena jedinica je tradicionalnija u dizajnu i opremljenja je sa velikim otvorenim tremom umesto obilja zastakljenih elemenata.

Iako je Kuća u Pirinejima savremenog dizajna, arhitekte su crple inspiraciju iz okolnog građevinskog nasleđa. Kombinacijom novih metoda gradnje sa postojećim narodnim znanjem, arhitekte su uspešno stvorile dva doma koja će održivo izdržati ekstremne klimatske uslove ove oblasti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...