INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Neuobičajena mobilna vikendica sa pokretnim krovom za branje jabuka

04.08.2014. | Inhabitat

Slovenački arhitektonski biro „Allergutendinge“ je projektovao ovu malu vikendicu za život u prirodi usred slatku jabučnjaka u Nemačkoj.

Kuća „Soul Box“ je prefabrikovana van lokacije gradilišta od strane Matiasa Prugera, Manuela Rauvolfa i Ulrike Vecel dok su studirali na Bauhaus Univerzitetu, a ona je projektovana da služi kao minimalistički životni prostor koji inspiriše na razmišljanje i samostalno otkrivanje.

Kuća „Soul Box“ je inspirisana snom o Arkadiji, imaginarnom idiličnom raju gde stanovnici mogu da žive priprostim, ali ipak srećnim životom u skladu sa prirodom. Ovo dvoetažno sklonište je prefabrikovano van lokacije i zatim postavljeno usred stotine crvenih stabala jabuke. Njegovo prizemlje je posvećeno kuvanju i ručavanju, dok gornji sprat smešta maleni studio. Krevet se nalazi na srednjoj visini između ova dva prostora.

Prednji zid kuće se razvija u trem, dok se njen krov može otvoriti kako bi se omogućio prodor prirodne svetlosti, čistog vazduha i mogućnost da stanari beru jabuke direktno sa krova.

Projektanti su stvorili malu vikendicu za meditaciju i introspekciju, i oni se nadaju da će ona pomoću ljudima da se ponovo povežu sa sobom i prirodom. Oni su takođe postavili točkove pod drvenim ramom kuće, tako da maleno drveno sklonište može biti tranasportovano u nečiju ličnu Arkadiju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;