PRIJAVA-468X60-BANNER

Mobilna kuća od 28 ležaljki omogućava posetiocima da „vise“ besplatno u Beču

31.07.2014. | Inhabitat

Leto je doba za opuštanje, i zahvaljujući arhitektonskom birou Heri & Salli, Austrija ima pravo mesto za to - celu zgradu prepunu sa ležaljkama!

Sa pogledima na zelene površine i prelepa arhitektonska dela, ova Kuća ležaljka pruža stanovništvu besplatno uživanje u okolišu ili u interakciji sa strancima u ovom veoma jedinstvenom okruženju. Projektanti iz arhitektonskog biroa Heri & Salli pozivaju sve ljude da „vise“ u kući, te su s tom idejom nju nazvali „Fledermaus“, što na nemačkom znači slepi miš.

Postavljena na predvorju Muzejskog kvarta u Beču, struktura bi trebalo da istakne stalnu promenu koja se javlja u urbanim sredinama. Pored toga što je zavodljivo mesto za opuštanje, ona takođe nudi poglede na centar grada, i daje ljudim priliku da vizualizuju promene koje su se desile u poslednjih nekoliko godina. Projektanti takođe objašnjavaju na njihovom sajtu da je lokacija odabrana kako bi se revitalizovala neka manje frekventna mesta u Muzejskom kvartu.

Kao deo plana da naprave Kuću ležaljki više mobilnom, i ujedno izbegnu problematične građevinske propise, ona je izgrađena kao montažna drvena struktura koja može biti pomerana. Čelične grede su korišćene kako bi se garantovala stabilnost zgrade.

Sve to je još više olakšalo da se ona klasifikuje kao umetničko delo, a ne kao komad arhitekture. Buduće lokacije postavljanja nisu još poznate, ali kada budu, projektanti će sarađivati sa kompanijom Griffner Haus AG na prebacivanju umirujuće letnje kućice na drugo mesto.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;