INFONET-468X60-BANNER

Upečatljiva „Kuća toaleta“ sakuplja kišnicu i sunčevu svetlost u Japanu

28.07.2014. | Inhabitat

„Kuća toaleta“ u Japanu može biti najmoderniji javni toalet koji smo ikada videli. Objekat je projektovan od strane arhitektonskog biroa Daigo Ishii + Future-scape Architects, i on oponaša arhitekturu kuća sa kosim krovom tipičnu za izolovano ostrvo Ibuki-šima, gde se on nalazi. Umesto da bude trn u oku, kakvi su inače javni toaleti, novi javni taolet u Japanu je zaista podvig arhitekture.

Izdaleka, „Kuća toaleta“ ima profil tipične kuće sa kosim krovom. Ipak, kada se priđe bliže vidi se da je javni toalet podeljen na šest posebnih delova, od kojih je svaki isečen pod malim uglom.

Ovi rezovi nisu slučajni - svaki isečak pokazuje na glavni grad na svakom kontinentu (osim Antartika). Ovaj projektantski gest povezuje ostrvo i objekat sa geografijom ostatka sveta.

Arhitekte su takođe projektovale tih šest praznina da se takođe poklapaju sa položajem sunca prilikom solsticija i sa tri tradicionalne japanske ceremonije. Ovih dana u 9 sati ujutru, sunce se filtrira u zgradu tako da osvetli enterijer u precizno izračunatim uglovima.

Zgrada je napravljena od dasaka od lokalne, očađane kedrovine i panela od polikarbonata koji odražavaju okolno ostrvo. Okulus u zgradi fukcioniše i kao svetlarnik i kao kolektor kišnice koja se zatim koristi u svih šest toaleta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;