Stambeno-poslovni kompleks u Kini kombinuje tržni centar sa urbanim stanovanjem

25.07.2014. | Inhabitat

Stambeno-poslovni kompleks Hangžu Duolan u Kini je jednim delom pejzaž, delom urbani dizajn i delom arhitektura. On pruža razigranu kombinaciju stambenih jedinica, javnih otvorenih prostora, zajedničkih baštenskih prostora i rekreativnih prostora za stanare novog okruga Ksia Ša u Kini.

Arhitektonski biro Brearley Architects + Urbanists je projektovao kompleks vertikalnim nanošenjem dva programa - tržnog centra i stambenih jedinica, koje je završio sa ogromnim zelenim krovom.

Ceo kompleks je krunisan sa ogromnim zelenim krovom u nagibu, što omogućava da svaki sprat ima neposredni pristup krovu i zelenilu koje on nudi. Arhitekte su sekle dijagonalno kroz pravolinijski obod bloka i stvorili krovne bašte sa ulazima na svakom spratu i terasama koje obezbeđuju prostor za neformalne sastanke i druženja. Stvaranjem i lokalizovanjem niza polu-javnih prostora, oni su uspostavili potencijal za stvaranje niza zajednica različitih oblika.

Kompleks je lavirintski prostor na više nivoa koji mami javnost da istraži kako aktivne niže nivoe, tako i mirne krovne bašte. Pojedinci koji stignu na vrh kompleksa bivaju nagrađeni sa divnim pogledima na susednu reku Kjan Tang.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...