INFONET-468X60-BANNER

Stambeni objekti u Londonu sa geometrijskim zelenim krovovima

23.07.2014. | Inhabitat

Stambeni blok „Ott's Yard“, smešten u parceli između gradskih blokova u Londonu, poseduje zeleni krov podeljen u prelepom obrascu nalik vetrenjači. Londonski arhitektonski biro vPPP Architecs je projektovao stambeni blok kako bi uspostavio živahni zajednički prostor u srcu Londona. Tim je radio sa pejzažnom arhitektom Arabelom Lenoks Bojd na stvaranju ovog inspirativnog projekta koji je osvojio RIBA Londonsku regionalnu nagradu.

Svaka od blizanačkih trouglastih kuća ima svoje dvorište, koja su dopunjena sa zajedničkim prostorom. Geometrija projekta je zasnovana na obrascu vetrenjače koji se može primetiti i u unutrašnjosti objekta.

Okružen sa 23 pregradnih zidova i dostupan preko dugog, uskog hodnika, stambeni blok „Ott's Yard“ poseduje čitav spektar materijala i geometrijskih osobina - od oštrih do mekih ivica, sa postepenim prelazom od cigle do bujnog zelenila.

Dvospratne zgrade imaju na vrhu jednovodni zeleni krov koji nežno pada prema svojoj najužoj tački. Krov je zasađen prema istoj geometriji koja je prisutna u objektima, što stvara zanimljiv efekat koji pojačava geometrijski izgled zgrade. Projekat je nedavno otvoren sa nekoliko izložbi i žurki i pokazao se savršenim kao malo mesto za društvene aktivnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;