Brazilski stadion „Mineirão“ je prvi stadion na Svetskom prvenstvu koji se u potpunosti napaja suncem

15.07.2014. | Inhabitat

Dok je svet gledao utakmice na ivici svojih fotelja koji se igraju unutra, naše oči su bile u potpunosti okrenute ka onome što se dešavalo izvan stadiona „Mineirão“. Ovaj stadion iz 1965. godine u Belo Horizonteu je nedavno opremljen sa neverovatnih 6.000 solarnih panela na krovu baš na vreme za međunarodno takmičenje u fudbalu.

Ovo je bila inicijativa lokalne elektrodistributivne kompanije CEMIG sa kojim je ovaj stadion postao prvi stadion na Svetskom prvenstvu koji se u potpunosti napaja od strane sunca.

Stadion punog imena „Estádio Governador Magalhães Pinto“ je prvobitno izgrađen 1965. godine, a našao se na listi ovogodišnjih domaćina utakmica fudbalskog prvenstva. Ukrašen sa 6.000 panela, on služi i kao kompletna solarna elektrana sposobna da snabdeva 1.200 domova sa električnom energijom.

Elektrana je izgrađena od strane elektrodistributivne kompanije CEMIG u saradnji sa nemačkom bankom kfW i Minas Arenom, grupom koja upravlja sa stadionom.

Pošto paneli proizvode mnogo više energije nego što je stadionu potrebno (1.600 megavat časa energije godišnje), deset odsto preostale električne energije ide diretkno redovnim potrošačima. Iako je stadion „Mineirão“ prvi stadion na Svetskom prvenstvu u fudbalu koji se u potpunosti napaja sa solarnom energijom, on nije prvi na svetu. Ova ideja je potekla od stadiona u Frajburgu (Nemačka) i Bernu (Švajcarska), koji se takođe napajaju zahvaljujući najsjanijoj zvezdi.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...