Bioskop „Infoversum“ u holandskom kampusu nalik NLO-u

14.07.2014. | Inhabitat

Univerzitet Gronigen u Holandiji ima novi svemirski pop-up bioskop u kampusu koji se sastoji od bele sfere okružene sa vrtlogom od corten čelika. Bioskop „Infoversum“ je delo biroa Archiview, a modelovan je po ugledu na planetarijum koji omogućava gledaocima da gledaju trodimenzionalne filmove koji se obmotavaju oko unutrašnjosti sfere. Bioskop mami posetioce sa svojim NLO oblikom, čineći nauku još dostupnijom javnosti.

Koncept za bioskop je zamislio Edvin Valentijn sa Univerziteta, koji je naknadno prišao birou Archiview kako bi njegovu ideju pretvorili u stvarnost. Valentijn je želeo prostor gde gledaoci mogu da dožive višestruke poglede na univerzum sa 3D projekcijama, slično kao u IMAX bioskopu. Sferični oblik je izabran kao savršeno platno za stavaranje željenih doživljaja projekcije.

Bioskopsku sferu okružuje vrtlog od čelika i stakla, koji stvara stazu i barijeru sa belom sferom smeštenom u sredini. Pojas čelika se sastoji od 83 čelična panela sa finišom od rđe, što je sjajni kontrast u odnosu na belu kupolu bioskopa. Čelično kućište se kovitla u neregularnim krivinama, podižući se visoko na jednoj strani kako bi otkrilo vrata za ulazak posetioca u obliku NLO-a.

Kada se prođe kroz vrata, lobi se nastavlja u istom „svemirskom“ maniru sa krivolinijskim elementima nameštaja i perforiranim elementima u zidu koji puštaju svetlost unutra. Prvi sprat obuhvata lobi, nazvan „Infowave“, digitalni izložbeni centar, kao i bioskop, dok drugi sprat smešta fleksibilni prostor za sastanke i radionice.

Terasa se prostire oko krova, pružajući posetiocima priliku da vide obližnji univerzitetski kampus. Univerzitet je prihvatio privremeni objekat, i planira da ga premesti na stalnu lokaciju u budućnosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...