Nemačka probila tri solarana rekorda za samo dve nedelje

23.06.2014. | Inhabitat

U samo dve nedelje Nemačka je uspela da probije tri solarna rekorda! Prvo je Institut za solarna istraživanja Fraunhofer ISE koji prati solarnu proizvodnju u zemlji primetio rast na rekordnih 24,24 gigavata oko podneva 6. juna 2014. godine. Tokom iste nedelje, solarni sistemi širom Nemačke generišu ukupno 1,26 teravat časova energije, a sledećeg ponedeljka, Nemačka solarna energija je ponovo u centru pažnje sa udelom od 50,6 odsto u potražnji za električnom energijom koja je podmirena iz solarnih izvora.

Ove vesti obeležavaju neverovatan korak napred za solarnu energiju, korak koji je još važniji kada se ima u vidu da geografska pozicija Nemačke nije baš povoljna za generisanje energije iz solarnih izvora. Prema energetskoj mapi proizvedenoj od strane američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, Nemačka ima prosečne solarne iradijacijske nivoe koji su gori od onih na severozapadu SAD-a, pa čak i Aljaske, sa prosekom od 1.000 kilovat časova po kvadratnom metru u trajanju od godinu dana.

Uprkos ovom nedostatku intenzivnog sunčevog zračenja, Tobajas Rotaher (Tobias Rothacher) iz Nemačke agencije za trgovinu i investicije (Germany Trade & Invest) kaže da zemlja ima preko 1,4 miliona fotonaponskih sistema. Ovi sistemi čak proizvode višak solarne energije tokom posebno sunčanih dana, a dodatnih 4.000 baterijskih sistema za skladištenje energije je dodato sistemu zbog podsticaja za implementiranje stambenih litijum-jonskih beterijskih sistema.

Ako zemlja sa tako siromašnim solarnim resursima može biti svetionik za solarnu energiju, zaista nema razloga da ostatak sveta ne može da uradi isto.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...