INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samočisteće keramičke pločice

16.06.2014. | Energetska efikasnost

Prilikom čišćenja kupatila ili bilo koje druge prostorije gde su postavljene keramičke pločice, koriste se hemijska sredstva. Ispiranjem, ta sredstva završavaju preko otpadnih voda u rečnim tokovima ili u zemljištu. "Active" keramičke pločice, proizvod italijanske firme "GranitiFiandre", će to promeniti.

Ideju je razvio dr Romana Minozzi iz Italije. Keramičke pločice rade po principu fotokatalizacije - hemijske reakcije koja se odvija u prisustvu svetlosti. Površina pločica je premazana titanijum-dioksidom. Hemijski proces se odvija u prisustvu svetlosti (veštačke ili prirodne) i povećane vlažnosti vazduha. Hemijska reakcija koja se odvija na površini pločica razlaže organske i neorganske materije iz vazduha. Reaguje sa najvećim zagađivačima iz vazduha - azotnim oksidima, isparljivim organskim materijama (VOC) i sitnim česticama. Rezultat hemijske reakcije su bezazlene soli.

Osim što čiste vazduh prostorije u kojoj se nalaze, "Active" keramičke pločice su i samočisteće. Naime, sloj titanijum-dioksida razbija molekule masnoće, reaguje sa nečistoćom i neprijatnim mirisima, a ima i antibakterijsko svojstvo. Ove pločice nalaze primenu u objektima gde je neophodan visok stepen higijene.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;