Sauna za jednog čoveka se bori sa urbanim propadanjem

16.06.2014. | Gizmag

Oni koji traže privatno mesto za opuštanje bi mogli gore da prođu od Saune za jednog čoveka (One Man Sauna), delo nemačkog arhitektonskog biroa Modulorbeat. Smeštena u jednoj napuštenoj fabrici u Bohumu, u Nemačkoj, sauna je nastala kao deo tekućeg projekta da se pomogne u okrepljivanju lokalne zajednice nakon zatvaranja fabrike, što je rezultiralo gubitkom radnih mesta mnogih meštana.

Sauna za jednog čoveka dostiže ukupnu visinu od 7,5 metara i izgrađena je od naslaganih prefabrikovanih betonskih okvira, koji se inače koriste za izgradnju tunela rudnika. Struktura koja pogodno izgleda industrijski sastoji se od tri nivoa: bazenom na dnu, saunom na sredini, kao i relaksacionim prostorom na gornjem nivou koji poseduje otvro koji se može otvoriti za puštanje vazduha unutar strukture. Do svakog nivoa se dolazi preko merdevina, a pristup se takođe može steći preko dugih spoljašnjih merdevina i otvora.

Sauna je stvorena kao deo projekta Das Detroit Projekt u Bohumu. Nakon zatvaranja Opel-ove fabrike automobila i gubitka mnogih radnih mesta, projekat Das Detroit Projekt je zamišljen kao sredstvo za podsticanje lokalnih stanovnika da postanu učesnici u osnaženju grada, i eventualno izbegne sudbinu sličnu onoj koju je grad Detroit, SAD, doživeo nakon zatvarnja velikih fabrika automobila u njemu.

Projekat Das Detroit Projekt održava festival u Bohumu od 26. aprila do 5. jula ove godine, a on uključuje radove umetnika, arhitekata, muzičara i akademika. Festival održava debatu o budućnosti Bohuma, a predstavnici drugih velikih evropskih gradova koji smeštaju Opel-ove fabrike će biti prisutni.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...