Sauna za jednog čoveka se bori sa urbanim propadanjem

16.06.2014. | Gizmag

Oni koji traže privatno mesto za opuštanje bi mogli gore da prođu od Saune za jednog čoveka (One Man Sauna), delo nemačkog arhitektonskog biroa Modulorbeat. Smeštena u jednoj napuštenoj fabrici u Bohumu, u Nemačkoj, sauna je nastala kao deo tekućeg projekta da se pomogne u okrepljivanju lokalne zajednice nakon zatvaranja fabrike, što je rezultiralo gubitkom radnih mesta mnogih meštana.

Sauna za jednog čoveka dostiže ukupnu visinu od 7,5 metara i izgrađena je od naslaganih prefabrikovanih betonskih okvira, koji se inače koriste za izgradnju tunela rudnika. Struktura koja pogodno izgleda industrijski sastoji se od tri nivoa: bazenom na dnu, saunom na sredini, kao i relaksacionim prostorom na gornjem nivou koji poseduje otvro koji se može otvoriti za puštanje vazduha unutar strukture. Do svakog nivoa se dolazi preko merdevina, a pristup se takođe može steći preko dugih spoljašnjih merdevina i otvora.

Sauna je stvorena kao deo projekta Das Detroit Projekt u Bohumu. Nakon zatvaranja Opel-ove fabrike automobila i gubitka mnogih radnih mesta, projekat Das Detroit Projekt je zamišljen kao sredstvo za podsticanje lokalnih stanovnika da postanu učesnici u osnaženju grada, i eventualno izbegne sudbinu sličnu onoj koju je grad Detroit, SAD, doživeo nakon zatvarnja velikih fabrika automobila u njemu.

Projekat Das Detroit Projekt održava festival u Bohumu od 26. aprila do 5. jula ove godine, a on uključuje radove umetnika, arhitekata, muzičara i akademika. Festival održava debatu o budućnosti Bohuma, a predstavnici drugih velikih evropskih gradova koji smeštaju Opel-ove fabrike će biti prisutni.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...