INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sakrivena vetroturbina na krovu

13.06.2014. | Gizmag

Malo ljudi bi se usprotivilo činjenici da vetrenjača na vašem krovu može da vam pomogne u smanjenju računa. Vaši susedi, međutim, možda ne bi cenili prizor vetrenjače na krovu, niti bi voleli zvuk lopatica koje struje kroz vazduh.

Nemojte odustajati od ideje još uvek jer je britanski pronalazač Rupert Svit-Eskot (Rupert Sweet-Escott) osmislio proizvod za koji on tvrdi da rešava upravo te probleme. Njegova Sakrivena energetska tubrina (SET - Secret Energy Turbine) izgleda kao običan završetak dimnjaka i može se pohvaliti sa skoro tihim radom.

SET ima vertikalno montirane lopatice i dva suprostavljena magneta koji pomažu u njihovom vrtenju. Kako lopatice zagrabe vetar i počnu da se vrte, one formiraju aerodinamični profil preko graničnih slojeva. Ovi granični slojevi su isti kao sloj vazduha koji se kreće preko krila aviona, a rezultat je brže okretanje turbine. Neravnomerna struja koja se stvara se organizuje sa elektronskim kontrolerom opterećenja, a zatim pohranjuje u jedan ili više akumulatora radi skladištenja. Odatle, inverter sinusnog talasa je konveruje na regularnu voltažu domaćinstva.

Dakle, koliko ova stvar zapravo proizvodi energije? Pa, to zavisi od toga koliko je vetrovito područje gde se postavlja, kao i od veličine vaše turbine. SET internet sajt ima grafikon koji prikazuje približnu generaciju energije za tri veličine, što se može videti ispod.

Tvrdi se da SET turbina od 400mm može da generiše dovoljno energije za celokupno osvetljenje prosečnog domaćinstva koje koristi nisko-energetske sijalice. Ono što nije jasno jeste koliko ona može da održi te sijalice osvetljenim, ali svaka energija se računa. Turbina zahteva vetrove od najmanje 8 milja po času kako bi krenula sa proizvodnjem struje, a navodno je izdražala vetrove do 90 milja po času.

SET vetroturbina je dostupna onlajn, i ona nije jeftina. Cene se kreću od 1.145 američkih dolara za model od 300mm, pa do 1.716 dolara za model od 500mm. Takođe će vam biti potreban kontrolor opterećenja, jedna ili više baterija, kao i usluge električara. Naravno, sa ovakvim nečim, nije pitanje samo ušteda novca. Ako su podaci tačni, SET turbina bi mogla definitivno smanjiti emisiju ugljen-dioksida koje vaše domaćinstvo izbacuje.

 

Komentari: 1

Milan 16.06.2014 14.37.24

Dakle, kupite neku stvarčicu za 1.700$, potrošite još 1.000$ za gomilu olova i elektronike koje nemate pojma gde da smestite, nadajte se vetru k'o na Islandu, i uštedećete 30$ godišnje na računu za struju!

Legendarno...

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;