Šarmantna kuća na vodi sa zelenim krovom u Holandiji

10.06.2014. | Inhabitat

Mnoge kuće na vodi su prinuđene da prave kompromise i zamene prostor i udobnost za romantični životni stil na vodi, ali ova lepa plutajuća kuća u Holandiji, delo arhitektonskog biroa BYTR Architects, ne pravi takav kompromis. Usidrena pored bujnog parka iz sedamnaestog veka u Utrehu, kuća ParkArk je obložena bakrom i drvetom sa fasadom koja prevazilazi njenu prostornu i svetlu unutrašnjost.

Roterdamski arhitektonski biro BYTR Architects je vešto plasirao prozore i otvore na kući kako bi maksimizovao poglede na obližnji park i vodu, ali uz zadržavanje osećaja privatnosti za stanare ove neobične kuće.

Poručena od strane mlade porodice, kuća ParkArk je napravljena da odgovara intimnosti klijentovog bivšeg rečnog doma, ali uz veću udobnost i površinu. Arhitekte su koristile 3D modelovanje kako bi pažljivo isplanirali detalje projekta i osigurali jednaku raspodelu težine.

Odvodne cevi su instalirane u svakom uglu kuće kako bi se sprečilo zadržavanje kišnice na krovu, koja bi posledično mogla da nagne celu strukturu. Unutar kuće, otvorena dnevna soba i trpezarija su okrečene u kost-belu boju i oivičene sa svetlo obojenim podovima od francuskog hrasta koji stvaraju iluziju prostranosti.

Smeštena pored prometne biciklističke staze, kuća ParkArk je dostupna preko pešačkog mostića koji povezuje šumoviti parkovski pejzaž sa drvenim splavom. Bakarni limovi ovičavaju donju ivicu kuće i pomažu u stapanju odraza broda sa fasadom.

Spoljašnje stepenice vode do zelenog krova i terase postavljene sa belim štuko malterom, koji čini da otvorena prostorija deluja kao nastavak unutrašnjeg prostora. Veliki svetlarnik smešten u centru zelenog krova usmerava obilje dnevne svetlosti u unutrašnjosti i obezbeđuje prelepe poglede na krošnje koje nadvisavaju kuću.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...