INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zaha Hadid projektuje prvi paviljon Antartika za Bijenale u Venciji 2014

03.06.2014. | Inhabitat

Većina nas posmatra najnenastanjivi kontinent na svetu kao zamrznutu pustoš, ali tim vodećih međunarodnih arhitekata i umetnika će osporiti takav stav na ovogodišnjem Vencijanskom bijenalu arhitekture. Nazvan Antarktopija (Antarctopia), Antartički Paviljon obeležava prvi prikaz kontinenta na godišnjoj savremenoj umetničkoj izložbi. Zaha Hadid, Aleksej Kozir, Hju Brougton i drugi istaknuti arhitekti i umetnici će istražiti odnos čoveka sa Antartikom prikazujući sadašnje i buduće modele životnih prostora na polarnom kontinentu.

Poručena od strane Aleksandra Ponomareva i priređena od strane Nadima Samana, Antarktopija će ponuditi uvid u nepoznatu divljinu Antarktika, njenu privremenu arhitekturu, kao i iznenađujuću kulturu i zajednicu koja postoji unutar kontinenta. Kao najhladnije i najvetrovitije mesto na planeti, Antarktik održava populaciju od 1.500 ljudi tokom sedam meseci duge zime, i 4.000 tokom letnjih meseci.

Stanice izgrađene za naučnike i istraživače (pogledajte ih ovde i ovde) su često minimalističke zbog teškoće uvoza građevinskog materijala i nepažnje arhitektonske zajednice. Istraživačke stanice koje će biti istaknute uključuje i prvu modularnu istraživačku stanicu Halley VI.

Dugoročni projekat, Antarktički paviljon ima za cilj da podstakne arhitektonsku debatu i promenu u postojećim istraživačkim stanicama i podstakne interesovanje za kulturni potencijal kontinenta. Antarktopija će takođe biti poznata kao „Transnacionalni paviljon“, pošto više zemalja polaže pravo na preklapajuće delove Antarktika. Paviljon i Bijenale u Veneciji će biti otvoreno 7. juna i trajaće do 23. novembra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;