INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid projektuje prvi paviljon Antartika za Bijenale u Venciji 2014

03.06.2014. | Inhabitat

Većina nas posmatra najnenastanjivi kontinent na svetu kao zamrznutu pustoš, ali tim vodećih međunarodnih arhitekata i umetnika će osporiti takav stav na ovogodišnjem Vencijanskom bijenalu arhitekture. Nazvan Antarktopija (Antarctopia), Antartički Paviljon obeležava prvi prikaz kontinenta na godišnjoj savremenoj umetničkoj izložbi. Zaha Hadid, Aleksej Kozir, Hju Brougton i drugi istaknuti arhitekti i umetnici će istražiti odnos čoveka sa Antartikom prikazujući sadašnje i buduće modele životnih prostora na polarnom kontinentu.

Poručena od strane Aleksandra Ponomareva i priređena od strane Nadima Samana, Antarktopija će ponuditi uvid u nepoznatu divljinu Antarktika, njenu privremenu arhitekturu, kao i iznenađujuću kulturu i zajednicu koja postoji unutar kontinenta. Kao najhladnije i najvetrovitije mesto na planeti, Antarktik održava populaciju od 1.500 ljudi tokom sedam meseci duge zime, i 4.000 tokom letnjih meseci.

Stanice izgrađene za naučnike i istraživače (pogledajte ih ovde i ovde) su često minimalističke zbog teškoće uvoza građevinskog materijala i nepažnje arhitektonske zajednice. Istraživačke stanice koje će biti istaknute uključuje i prvu modularnu istraživačku stanicu Halley VI.

Dugoročni projekat, Antarktički paviljon ima za cilj da podstakne arhitektonsku debatu i promenu u postojećim istraživačkim stanicama i podstakne interesovanje za kulturni potencijal kontinenta. Antarktopija će takođe biti poznata kao „Transnacionalni paviljon“, pošto više zemalja polaže pravo na preklapajuće delove Antarktika. Paviljon i Bijenale u Veneciji će biti otvoreno 7. juna i trajaće do 23. novembra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;