INFONET-468X60-BANNER

Fasada u obliku kapi vodi koja generiše energiju

27.05.2014. | Inhabitat

Holanđani imaju bogatu i inovativnu istoriju borbe sa činjenicom da se većina njihove zemlje nalazi ispod nivoa mora. Dakle, nije iznenađujuće da je arhitektonski biro iz Delfta, DP6, iskoristio to iskustvo u njihovom predlogu projekta za kampus za preduzeće specijalizovano za tehnologiju vode u Leuvardenu. Oni su osmislili trospratnu zgradu orijentisanu ka pešacima koja ima omotač napravljen od folije koja izgleda kao kapi vode, a pritom i generiše energiju.

Najintrigantniji deo zgrade je njena fasada koja liči na zid od kapljica vode. Ne samo da ona može da modifikuje unutrašnju temperaturu, već ona i bukvalno generiše energiju. „Fasada je direktna referenca na kapljice vode“, kaže arhitekta Kris de Veijer iz biroa DP6. „Ona će biti napravljena od providne folije koja je ujedno održiva i potpuno reciklirana.“

Pored generisanja električne energije za zgradu, fasada će delovati kao mehanizam za hlađenje i biti pametan sistem za hvatanje vode koji će usmeriti atmosferske vode do vodenih površina u okolnom pejzažu.

Arhitektonski biro DP6 je podneo ovaj projekat kao deo arhitektonskog konkursa za projektovanje sedišta preduzeća specijalizovano za tehnologiju vode, gde je osvojio treće mesto. Projekat nije namenjen da se gradi u bliskoj budućnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;