Nemačka je prošlog vikenda podmirila 74% svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora

23.05.2014. | Inhabitat

U 2011. godini, Nemačka je dospela u žižu javnosti kada je malo poljoprivredno selu u Bavarskoj proizvelo 321 odsto više energije nego što mu je bilo potrebno. Sada je Nemačka pokazala da je i dalje vodeća država u svetu u pogledu upotrebe obnovljivih izvora energije sa vestima da su obnovljivi izvori proizveli 74% od celokupne energetske potražnje zemlje u sred dana.

Prema istraživačkom centru Agora Energiewende, upotreba obnovljiviih izvora u Nemačkoj je postigla novi rekord u nedelju kada su vetroenergija, solarna energija, biomasa i hidroenergija isporučili najveći deo energije u zemlji. Informacije podnete od strane centra pokazuju da je kombinovani doprinos obnovljivih izvora dostigao 43,54 gigavata između podneva i 1 popodne. To se izjednačava sa skoro tri četvrtine potražnje u zemlji.

Centar Agora Energiewende je istakao, međutim, da je nesposobnost nekih generatora da se sami isključe značilo da je rekordni nivo od više od 10 gigavata viška kapaciteta na vrhuncu izvezen na susedna tržišta.

Nemačka je uvek bila među evropskim liderima kada je u pitanju solarna energija, a prošlog vikenda nije bio izuzetak kada je u pitanju solarni kapacitet na vrhuncu od 15,2 gigavata energije. Ali taj izlaz je samo polovina solarnog kapaciteta zemlje - koji je veći od 33 gigavata - ali je većina zemlje u severnom delu bila pokrivena oblacima.

Energija vetra obezbeđuje 21 gigavat energije na vrhuncu zemlje, dok fosilna goriva kao što su ugalj i gas podmiruju ostata potražnje zemlje - 26 gigavata (mada je to samo polovina od njihove normalne proizvodnje). Nadamo se da će ostatak Evrope učiti iz primera Nemačke i početi odgovornije da se odnose prema budućnosti ove planete.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...