Solarni rat između Amerike i Kine se nastavlja sa industrijskom špijunažom

22.05.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Već danima inostrani mediji izveštavaju o sporu između Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država i vlade u Pekingu zbog navodnog hakovanja američkih proizvođača od strane kineskih vojnih lica. Sada je otkriveno da je američki ogranak kompanije SolarWorld AG na listi preduzeća koja su navodno bile žrtve napada sajber špijunaže.

Za direktora komapanije SolarWorld AG, ta optužba se uklapa u celokupnu sliku: U izjavi koju je dao u ponedeljak (19. maj), Frenk Asbek nije bio posebno iznenađen što je „Kina pribegla isprobanoj i testiranoj strategiji industrijske špijunaže“. Prema Asbeku, Narodna Republika Kina planira da u potpunosti preuzme međunarodnu solarnu industriju korišćenjem damping cena i špijunaže.

„Kompanija SolarWorld je bila jedna od inicijatora anti-damping kampanje u Sjedinjenim Državama i Evropi. Kaznene tarife ili minimalne cene za kineski uvoz su uvedene u oba ova glavna tržišta za fotonaponske sisteme. Prema kritičarima, međutim, to još uvek ne garantuje fer konkurenciju.“

Milan Nicčke (Milan Nitzschke), predsednik inicijative EU ProSun i portparol kompanije SolarWorld, komentarisao je navode koje dolaze iz SAD-a sa političkim zahtevima: „Proći će dugo vremena pre nego što Kina shvati da je rast jedino moguć samo kroz fer trgovinske odnose. Važno je da EU i SAD koriste sva sredstva na raspolaganju kako bi sprečile ilegalne kineske aktivnosti do tog trenutka. Evropa mora da osigura tvrdokornu primenu sadašnjih antidampinških mera, a industrijska špijunaža mora biti oštro kažnjena.“

EU ProSun pretpostavlja da su špijunske aktivnosti selektivno usmerene prema kompanijama koje su izrazile optužbe zbog dampinga cena u svojim industrijama. Druge kompanije na listi su u aluminijumskoj inudstriji i industriji čelika, na primer.

Tužba je već podneta na osnovu istraga u Sjedinjenim Američkim Državama. Saopštenje dato od strane Ministarstva pravde SAD-a pominje značajan niz ukradenih poslovnih tajni i drugih poverljivih poslovnih informacija. Kineska vlada, međutim, je oštro demantovala navode i odgovirala je na optužbe tako što je opozvala svog ambasadora u SAD-u.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...