INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetska efikasnost – državni hobi

18.12.2008. | Gradjevinarstvo.rs

Naučno-stručni skup Energetska efikasnost 2008 održan je 28. i 29. novembra (sala hotela Železničar, Vrnjačka banja) u organizaciji časopisa Energetske tehnologije i Menadžment, inovacije, razvoj, društva za sunčevu energiju Srbija Solar, društva za menadžment, inovacije i razvoj Srbija Invent i Društva za energetsku efikasnost Bosne i Hercegovine. Skup je otvorio i vodio prof. dr Miroslav Lambić, predsednik UO Srbija Solar (na fotografiji).

Tematske oblasti najbolje oslikavaju sveobuhvatan pristup temi: efikasnost, energetska efikasnost, termoenergetska postrojenja, solarna energija, energija vetra, geotermalna energija, energija biomase, biogas, sistemi za kogeneraciju, toplotne pumpe, kotlovi, razmenjivači toplote, racionalna potrošnja, distribucija, pouzdanost, održavanje, ekonomičnost, stanje i iskustva u primeni, razvoj, inovacija, standardi i kvalitet, politika primene, oprema i softveri.

Međutim, lični utisak je da je atmosfera podsećala pomalo na zavereničku. Daleko od očiju medija i odgovornih iz vladinog sektora, sabrani učesnici su pre mogli ličiti na šaku entuzijasta nego na stručnjake koji zaista mogu znatno da unaprede građevinske i druge projekte, pa i samo poslovanje, prvenstveno u smislu ušteda svake vrste.

Njihovo znanje i angažovanje, i posle više od tri decenije, ne pokazuje značajne rezultate na širem, državnom nivou. Tako npr, relativno retki privatni projekti instalacije sistema solarnog zagrevanja vode, u kojima učestvuju kao projektanti, nadzorni organ ili izvođači, donose benefit samo pojedincima ili pojedinim ustanovama (raduje to što su na skupu bili predstavnici tehničkih službi bolnica, mahom iz AP Vojvodine, želeći da saznaju više o solarnoj energiji i njenoj primeni u matičnim ustanovama).

Za čitaoce Builda je posebno zanimljivo da pomenemo izlaganja u vezi sa iskorišćavanjem energije vetra i malih akumulacija vode, i integracija ovih sistema u energetsku mrežu Srbije, zatim primenu geotermalnih i solarnih sistema za grejanje prostora, te upravljanje otpadom i sl. Verovatno će mnogima zvučati kao bajka podatak da samo iskorišćavanjem potencijala vazdušnih struja nad Srbijom, možemo, od uvoznika, postati izvoznici električne energije (Zar već nismo? Ne, nismo...), a tu su još i biomase, solarni, hidro i geo potencijal...

Pričamo, žalimo, nadamo se i pesme pevamo o rezervama uglja (kažu da samo na Kosovu ima toliko da se ceo svet greje našim ugljem) i južnim tokovima (po bratskoj ceni), a oko ušiju, nad glavom i pod nogama, besplatna i neiscrpna energetska sirovina u bar pet pojavnih oblika, čeka da je se setimo. Njeno ime je, na engleskom – obnovljivi izvori energije, što na srpskom znači da nema ograničenih zaliha jer se obnavljaju sami od sebe, iz časa u čas, a oni dalje vode ka nečem što se, opet na engleskom, zove održivi razvoj, tj, na srpskom – koliko god ovih izvora da potrošimo, ostavićemo isto toliko i narednim generacijama. Jedino što stoji na ovom putu jeste nešto što se na engleskom zove monopol, iliti na srpskom – EPS, EMS i sl. 

SRBIJA SOLAR

Društvo Srbija Solar vrši edukaciju kadrova za rad u solarnoj i opštoj energetici, izrađuje softvere, održava kurseve, seminare i druge oblike stručnog osposobljavanja za primenu solarne i opšte energije, zatim pruža i stručno-tehničku pomoć za projektovanje, programiranje, pravilno funkcionisanje i rad energetskih postrojenja, itd.

Republika Srbija, ne samo da ne čini ništa kako bi se oslobodila energetske zavisnosti, ili je bar ublažila, već čini sve kako bi zadržala monopol nad kompletnim protokom energije. Za puštanje u rad mini-hidrocentrale na teritoriji RS potrebno je ravno 36 različitih papira, a odobrenje nadležnih nije vremenski uslovljeno, pa završeni pogoni ostaju na čekanju godinama. Objašnjenje da nema novca za nadogradnju mreže dodatnim, trećim naponskim prstenom, jednostavno ne stoji. Moguće je prosto dozvoliti lokalnu primenu dok se ne steknu uslovi za više. Ili nije? Po samoj definiciji, monopol ne trpi konkurenciju bilo kog obima, i uvek je otvoren da sasluša inicijative i ponudi adekvatna obrazloženja zašto one neće biti usvojene.

Strani običaj podsticanja proizvodnje obnovljive energije ovde se smatra paganskim, a svako ko pokuša naglas da kaže da energetska nezavisnost, čak i ovakve Srbije, ne mora biti daleka budućnost, dobija status Belog vrača. Mehanizmi monopola su jednostavni, oprobani, i jednostavno – rade posao. Energija je skup hobi, naivno je verovati da su oni naivni, i ne znaju sve ovo...

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;