Koncept plutajućeg grada poseduje podvodne puteve i podmornice

14.05.2014. |

Prema arhitektonskom birou AT Design Office, koji je projektovao koncept okeanske metropole, gradovi koji plutaju na vodi bi mogli da ponude alternativu uništavanja neprocenjivog zemljišta.

AT Design Office, koji ima kancelarije u Engleskoj i Kini, angažovan je od strane kineske građevinske firme CCCC da projektuje plutajuće ostrvo površine četiri kvadratne milje - koristeći istu tehnologiju koju je kompanija CCCC koristila za izgradnju mosta dugačkog 31 milju između gradova Hong Kong, Makau i Žuhai.

„Deo tog mosta je podvodni tunel, koji se spaja sa prefabrikovanom betonskom kutijom dugačkom 150 metara“, objašnjava arhitekta Slavomir Siska. „Mega kutija je izlivena na obližnjem ostrvu i prevežena na vodi pre nego što je povezana sa ostatkom konstrukcije. Imenovani smo da radimo sa inženjerima kako bi stvorili koncept za plutajuće ostrvo od deset kvadratnih kilometara koje može biti izgrađeno sa istom tehnologijom“, rekao je on.

Predlog tima, nazvan Plutajući grad, uključuje niz prefabrikovanih šestougaonih modula koji tesalacijom stvaraju svu potrebnu infrastrukturu za grad na vodi - od transportne mreže jahti i podmornica, do plutajućeg hotela i zabavnog kompleksa.

Rekreativni zeleni prostori će se nalaziti kako iznad, tako i ispod površine vode, dok će farme, mrestilišta za ribe i objekti za skupljanje smeća omogućiti zajednici da proizvodi sopstvenu hranu i održivo odlaže otpad.

„Projekat nudi priliku za razvoj novih urbanih nukleusa stambenih, poslovnih i kulturnih objekata svetske klase, kao i da promoviše nultno-ugljnični, energetski efikasan i samodovoljni grad“, rekao je arhitekta Siska.

Moduli koji bi se koristili za izgradnju ostrva bi bili prefabrikovani u fabrici i zatim preveženi do lokacije gradnje. Veći broj luka i jedna velika luka bi bile sastavni deo grada, omogućavajući nesmetanu dostavu novih isporuka svih potrepština. Sistem podzemnih tunela su takođe zamišljeni kao sastavni deo okeanskog grada, stvarajući mrežu puteva i šetališta između zgrada i ostrva.

Predlog se sada razmatra od strane jedne od najvećih kompanija za investiranje u Kini. „Kompanija China Transport Investment Co razmatra predlog i verovatno će početi da testira ovaj ambiciozni projekat na manjem obimu sledeće godine“, izjavio je Siska.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...